Petr Němec: Německá vozidla Puma musí být kvůli nekompatibilitě s prostředky NATO modernizována

29.04.2019 11:50

Nasazení jedenačtyřiceti nových obrněných vozidel Puma v rámci jednotky sil velmi rychlé reakce NATO bude Bundeswehr stát další nemalé finanční prostředky. Vozidla musejí být dovybavena systémy a zařízeními za téměř 230 milionů eur. Opozice hovoří o nových vozidlech Puma pro německou armádu dokonce jako o polotovaru.

Petr Němec: Německá vozidla Puma musí být kvůli nekompatibilitě s prostředky NATO modernizována
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlaječka NATO na pražské tramvaji

Modernizace 41 obrněných vozidel Puma bude stát nejméně 228,1 milionu eur. Bundeswehr požaduje nový zbraňový systém, nové zobrazovací a optické systémy, nové komunikační datové systémy a některá konstrukční vylepšení částí vozidel. Vozidla by měla být připravena pro nasazení v rámci jednotky sil velmi rychlé reakce NATO do roku 2023.

Very High Readiness Joint Task Force (VJTF) neboli spojená úkolová uskupení sil velmi rychlé reakce NATO vytvořená v důsledku ukrajinské krize se stala prvkem strategie odstrašování Ruska. Charakteristické jsou svým vysokým stupněm připravenosti. Záložní síly musejí být nasaditelné nejpozději do 72 hodin, všechny ostatní do pěti až sedmi dnů.

Německé Ministerstvo obrany obviňuje výrobce

Tobias Lindner, politik opozičních zelených, kritizoval fakt, že nehotová vozidla neodpovídající standardům NATO byla v Bundeswehru vůbec uvedena do provozu. Dodané Pumy nyní musejí být nejprve s velkým úsilím a s dodatečnými náklady dovybaveny, aby mohly být skutečně použity.

Podle zpráv z médií ministerstvo obrany vysvětluje nedostatečnou připravenost vozidel Puma a provozní i servisní problémy s nimi tím, že výrobce nedodržel smluvně dohodnuté termíny plnění a dodávek, ale zároveň Bundeswehr naléhavě potřeboval provést výměnu stárnoucích bojových vozidel Marder za nové.

„V německých ozbrojených silách jsou vojenská vozidla běžně přizpůsobována měnícím se podmínkám objednávek a rámcovým zadáním," řekl mluvčí ministerstva obrany. Dodatečné vybavení 41 vozidel Puma je „ambiciózní plán", jehož prvky budou na zbývající obrněná vozidla tohoto typu ve výzbroji Bundeswehru aplikovány ve střednědobém horizontu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …