Petr Paulczynski: Kalousek na hrad!

25.10.2011 11:57

Slyším, že pan ministr financí nedoporučí vládě nejlevnější nabídku v ekotendru. Správně.

Petr Paulczynski: Kalousek na hrad!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí a 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

To se dělá být nejlevnější? Vždyť ten syčák snižuje vývar. Že to státní kasu přijde dráž? No a? Mnohem zajímavější je kasa stranická, neřku-li jiná. Taky slyším, že do té kasy páně ministrovy rodné strany přiteklo 11 milionků o nichž ti dacani mediální tvrdí, že to je za povolení videoloterijních terminálů od jisté firmy. Kdyby to měla být pravda, pak se nabízí otázka, kam šly penízky od dalších pěti firem, které dostaly stejné povolení.

Ale opusťme oblast spekulací. Nejsme bulvární novináři (pardon investigativní). Rozhodně si nemyslíme, že kariéru místopředsedy TOP09 provázejí podezření z korupce, nadstandardní vztahy s podnikateli, kteří profitovali na veřejných zakázkách, nejasnosti kolem miliónů, jež investoval do rodinného bydlení. A pokud se takové snahy projevily, pan Kalousek všechny útoky vždy odrazil. Žoviálně i nekompromisně. V poslední době i fackami. Server Bezkorupce svého času uvedl, že v době, kdy novináři MF Dnes zkoumali původ peněz, za něž Kalousek postavil rodinný dům, dostali i tuto odpověď: "Kluci, neblbněte. Zkuste se projít po Bechyni ... a zkuste si spočítat, kolik jste tam viděli daleko honosnějších baráků postavených lidmi, jejichž příjmy jsou menší než moje."

V době Kalouskova působení na ministerstvu obrany se o neschopnosti, neprůhlednosti, manipulaci a korupci hovořilo v souvislosti hned s několika velkými armádními zakázkami. Výškoměry, padáky, prodej a modernizace tanků, informační systém . Vybrat můžeme jen několik příkladů. A vidíte, nikdy nic nikdo nikomu neprokázal.

V obří zakázce na modernizaci tanků odřekla armáda čtyři roky po vyhlášení soutěže díly italské firmy Officine Galileo. Už v souvislosti s hlasováním výběrové komise se ozvala konkurenční firma s tím, že rozhodovaly jiné než technické a ekonomické předpoklady. Šéf pozemního vojska poslal ministrovi obrany dopis, aby soutěž zrušil, inspekce ministerstva obrany šetřila podezření z korupce a navrhla potrestání náměstka Kalouska. Nestalo se nic.

V soutěži na nové padáky zvítězila firma, která neměla s výrobou padáků žádné zkušenosti. V roce 1994 uzavřel smlouvu s firmou Anex-Cirus Jiřího Andrlíka na dodávku 2310 kusů padáků pro českou armádu. Jak se později během soudního řízení zjistilo, firma nebyla v době uzavření smlouvy ještě ani zapsána v obchodním rejstříku!
Armádní odborníci zakázku od samého začátku zpochybňovali. Na padáku se jeden parašutista zabil. Nakonec byla komise, jež padáky posuzovala, rozpuštěna. Proč? Její předseda byl u Úřadu průmyslového vlastnictví zaregistrován jako spoluautor padáku, který komise posuzovala a vybrala. Nestalo se nic.

V souvislosti se zakázkou na armádní informační systém obvinil pracovník jedné z firem, jež se účastnila soutěže, tehdejší lidovou stranu z přijetí úplatku ve výši 50 miliónů korun. O "penězovodu" z ministerstva obrany směrem k lidové straně v době, kdy ministerstvo ovládali lidovečtí ministři a Kalousek, se spekulovalo opakovaně. Nikdy se nic neprokázalo. Nestalo se nic.

Poslanec profituje na podnikateli, který dostává veřejné zakázky," psali Jiří Kubík a Sabina Slonková v MF Dnes 26. 3. 2002. o panu Kalouskovi. Následoval výčet nabytých nemovitostí, Kalouskově švagrovi Kašákovi, který byl později zastřelen, firmě IDOS. Miroslav Kalousek ale vše vyřešil jednoduše: "Nikdy jsem za firmu IDOS nelobboval. To bych musel být naprostý šílenec." A hotovo. A nestalo se nic.

Mluví se o různých neprůhledných zakázkách, rozmazují se lejna která páchnou. Kdopak nám asi rozehrává tyto věci zejména v Respektu a HN? Nemá náhodou páně ministrův maňásek pardon předseda řečený kníže majetkový podíl v mediích rozehrávajících tyto mediální hony? Nebo tu někdo machiavelisticky ukazuje na druhé, aby nebylo ukazováno na něho?

A tak se mi vidí, že jediný náš politik bez poskvrnky je pan Kalousek. Čistý dočista do čista. Protože přes všechna podezření se nikdy nestalo nic. A proto volám: Kalousek na hrad.

Psáno pro blog.iDnes.cz. Publikováno se souhlasem autora.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Paulczynski.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …