Petr Schwarz: Mynářův plat, omluva od FBI, utopení uprchlíci aneb Události týdne

26.04.2015 18:28

Ve Středozemním moři se při haváriích přetížených lodí za jediný týden utopilo téměř tisíc uprchlíků mířících do Evropy od severoafrických břehů.

Petr Schwarz: Mynářův plat, omluva od FBI, utopení uprchlíci aneb Události týdne
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Jinou skupinu běženců, která zvolila cestu Balkánem pěšky po kolejích, smetl rychlík, zahynulo jich čtrnáct. 

Lídři států Evropské unie se na mimořádném summitu shodli, že na záchranné operace ztrojnásobí financování, a že budou pašerákům lidí potápět lodě – na převoz do Evropy totiž nyní prý čeká na milion uprchlíků.

Česká strana hodlá přispět šedesáti experty a deseti miliony korun, což stačí na dva dny záchranných operací.

Uprchlíci umírali už i před naloděním v Libyi – Islámský stát zveřejnil videa s masakrem dvou skupin křesťanských běženců.

České ekonomice se vede lépe a tak premiér Sobotka oznámil, že by chtěl zvýšit některé sociální výdaje – platby za pojištence do zdravotnictví, penze či platy státních zaměstnanců.

Vicepremiér a ministr financí Babiš mu ale z USA vzkázal, že on tedy s nějakým zvyšováním výdajů rozpočtu souhlasit nebude, zvláště s penězi do zdravotnictví, protože to má lépe hospodařit a tohle by byla cesta do Řecka.

Mimochodem, zdravotnictví má u nás problém kromě jiného s léčením celého milionu obézních lidí. O nějaké ty miliardy navíc hodlá stát připravit také jeho zákonodárce, nedávno zvolený senátor a loterijní magnát Valenta.

S arbitráží kvůli loterijním terminálům mu pomáhá nedávný tvůrce obranných strategií státu právě proti těmto arbitrážím Šnábl, kterého vyhodil z ministerstva financí Zemanův ministr odborník Fischer bez konkurenční doložky, čímž vskutku pomohl státnímu rozpočtu.

Necelou miliardu má zase Úřad vlády zaplatit za pochybení v kauze ProMoPro, jenže tyto peníze zaplatí finančnímu úřadu, takže si je vlastně stát jen pošle z jedné kapsy do druhé a zas tak moc se neděje, kromě toho, že Úřad vlády přišel o své rezervy.

A koneckonců, tehdejší šéf Úřadu vlády Novák, který zakázku podepsal, nově nastoupil jako šéf administrativy na Hradě, takže je vidět, že tato kauza v kariéře rozhodně nevadí ani za nové vládní a hradní garnitury.

Na Hradě se rozhodně nežije špatně, jak ukázaly po mnoha štrapácích zveřejněné platy předních úředníků. Takový kancléř Mynář si třeba přijde na prakticky stejné peníze jako premiér Sobotka, jen by asi bylo zajímavé vědět, za co má statisícové odměny, když stále ani nemá bezpečnostní prověrku.

Asi se Hrad neřídí jako firma, to by měl jen vyhazov. Zato ale Mynář nově schvaluje, co kdo z hradních mužů může říci do médií, aby zase nějaký Kmoníček ve snaze uhladit páně prezidentovy výroky nemohl prohlásit, že se všechny nemohou brát vážně.

Takže tu máme k přemýšlení čerstvý prezidentův výrok v rusky vedeném rozhovoru pro zahraniční vysílání Českého rozhlasu, že jeho snem je vstup Ruska do Evropské unie, a jak Miloš Zeman pokračoval, cituji: "Nebo jestli se vám to nelíbí, tak o tom přemýšlejte jako o vstupu EU do Ruska.“

Výsledek prý bude stejný, protože jsou to doplňující se ekonomiky, na jedné straně technologie, na druhé suroviny. Ruskému posluchači se taková myšlenka určitě líbit bude, protože koneckonců do Ruska za pomoci tanků a různých zelených mužíků teď vstupuje kde kdo, tak proč ne celá Evropa, že?

Pro nás ostatní ale přece jen je rozdíl, jestli vstoupíme do Ruska, tedy se staneme součástí Ruska a jeho pojetí demokracie, nebo ne, pane prezidente. 

Miloš Zeman v pátek odjel na audienci u papeže do Vatikánu, v rámci návštěvy se kardinál Duka pomodlil ve svatopetrské bazilice za naši vlast. Zdá se, že je to nanejvýš potřebné.

Severní Korea se pochlubila fotografiemi, jak její dědičný komunistický panovník Kim III. mužně vylezl na téměř tři tisíce metrů vysokou zasněženou posvátnou horu Pektusan v elegantním zimáku a polobotkách – inu, je to borec.

Americká FBI a ministerstvo spravedlnosti se omluvily za chyby při analýzách důkazů v kriminálních případech. Téměř všechny zkoumané případy ukázaly pochybení a bylo kvůli nim na smrt odsouzeno přes třicet nevinných.

Ať chyby naše i jiných máme aspoň možnost napravit, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…