Petr Sedláček: Slastné chrochtání oranžových prasat z Lidového domu

21.03.2012 13:42

V úterý 20. března se hlasovalo o důvěře vlády. Opozice dělala možné i nemožné, aby vládu sestřelila. Podstatou opozičních výčitek byla nesociálnost takzvaných reforem, kterými nás chce vláda pseudopravice ochránit před řeckou cestou. O tom si sice myslím své, ale to není na pořadu dne.

Petr Sedláček: Slastné chrochtání oranžových prasat z Lidového domu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hlasování o důvěře vládě

Je však starou známou pravdou, že pokud někdo chce umravňovat druhého, tak by si sám měl zamést před vlastním prahem, což se socialistům vůbec nepovedlo, protože sami mají s okrádáním daňových poplatníků problém.

Okrádají je systémově a to formou poslaneckých a senátorských náhrad.

Přeborníkem a rekordmanem v tomto oboru je senátor Petr Gawlas, který se objevil na stránkách celostátního tisku. Jenom na okraj: z poslaneckých náhrad si svého času koupil byt za sedm milionů ve Stodůlkách (dokonce ho u toho také chytili) také předseda oranžové partaje a hrdinný zastánce proletariátu Bohumil Sobotka.

Gawlasovi se povedlo v tomto druhu odrbávání daňového poplatníka získat prvenství. V minulém roce vyinkasoval na náhradách 1 636 800 korun.

Kromě toho pobíral měsíční plat senátora ve výši 56 tisíc korun, plat místostarosty ve výši 39 tisíc korun, jako krajský zastupitel dostával měsíčně 5 tisíc korun. Celkem za rok stál daňové poplatníky 2 836 800 korun.

Redaktoři týdeníku Horizont chtěli zjistit, na co konkrétně náhrady používal, a proto mu položili několik otázek, na které oranžový sociálnědemokratický vepřík neodpověděl.

Nakonec od něj dostali sms zprávu. „Omlouvám se, ale jsem v zahraničí. Odpovím po návratu. Díky. P. G.,“ uvedl a novináři se neoficiálně dozvěděli, že pobývá v Argentině.

Na co všechno senátor náhrady dostal? Tak například si mohl vybrat na reprezentaci a stravování při tuzemských cestách až 99 600 korun, což je v přepočtu 8 300 korun měsíčně.

Ještě více získal na dopravu. Výše této náhrady je odvislá od vzdálenosti trvalého bydliště, nebo kanceláře od sídla senátu. Senátor vyčerpal za rok maximální možnou částku 373 200 korun, což je 31 100 korun měsíčně. Ještě před nedávnem se jedné redaktorce svěřil, že do Prahy jezdí výhradně Pendolinem, ke kterému ho vozí asistent.

Přitom nejdražší jízdenka Pendolinem z Ostravy do Prahy stojí 495 korun. Za náhrady by mohl tedy klidně jezdit do Prahy a zpátky někdy i dvakrát denně.

Přesto v Praze přespává. Za přechodné ubytování v hlavním městě totiž inkasoval až 204 tisíc korun.

Kromě toho ještě pobírá náhrady na nájem kanceláře a její vybavení. Také v tomto případě senátor využil celou částku. Pronajímá dvě kanceláře, jednu v Třinci, druhou v Jablunkově.

Kancelář v Jablunkově je otevřená pouze ve čtvrtky od 10 do 12 hodin, v Třinci můžete navštívit kancelář po delší dobu, v pondělí od 9 do 12 hodin a od 13 do 16 hodin. Podle záznamu v katastru nemovitosti jablunkovská kancelář patří městu, třinecká Jindřichovi Sznapkovi. Za obě zaplatil ročně dohromady 290 400 korun.

Senátor má také nárok na náhrady prokázaných výdajů za administrativní a odborné práce. Gawlas na ně využil 155 100 korun. Další peníze dostal i na asistenta. Senátor Gawlas zaměstnává pouze jednoho asistenta, kterému za rok zaplatil 430 550 korun. Nejnižší částku, tj. 84 tisíc korun, použil Gawlas na telefon a internet.

Senátorovi garantuje náhrady zákon. Sice se jich nemůže předem vzdát, nicméně je pouze na něm, v jaké výši je vyčerpá, a co je také důležité, nemusí je zdůvodňovat.

Nakonec perlička z internetových stránek senátora. Na otázku „Jak byste vrátil důvěru lidí v politiku a politiky?“ odpovídá – „Důvěru mohou politikové získat jen osobním příkladem“.

Takže milí oranžoví vepři, když už žerete z cizího, tak přitom alespoň tak nahlas nechrochtejte a neřvěte.

A když už chcete někoho o něčem poučovat, tak si napřed udělejte pořádek ve vlastních řadách. Podvod totiž zůstane podvodem.

P.S.
Prasatům se omlouvám, jsou to milá, chytrá a velmi užitečná zvířata, kterým za mnoho dlužíme.

Petr Sedláček

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…