Petr Sedláček: Ví ministr obchodu jak se dělá obchod?

29.01.2021 12:11

Nejdříve tripartita, potom společné jednání vlády s opozicí se zabývali plánovanou výstavbou dalšího jaderného bloku v Dukovanech. Zatímco se odborníci shodli, že do zamýšleného tendru je třeba umožnit podat přihlášku všem zájemcům, politici politikařili.

Petr Sedláček: Ví ministr obchodu jak se dělá obchod?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Havlíček, místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy

Pravda s odvolávkou na stanoviska a doporučení bezpečnostních složek. A tak se veřejnost dozvěděla, že se místo v tendru nenajde pro Čínu. Okamžitě vznikla otázka, proč vyloučeno není také Rusko.

A dostáváme se k panu ministru Havlíčkovi. Ráno do televizních obrazovek říkal, že z hlediska dosažení výhodnější ceny se zástupci tripartity jednomyslně shodli, že bude nejlepší, když se tendru zúčastní všichni. Tedy i Čína a Rusko. Už tehdy pan ministr zaobaleně naznačil, že účast celé pětice ve výběru dodavatele by byla připuštěna vlastně jen proto, aby se cena snížila.

Po politických konzultacích, kdy opozice, ale i někteří vládní představitelé, jako třeba sociálnědemokratický ministr Petříček, v podstatě ideologicky křičela, že Čína a Rusko musí být vyloučeno, došlo ve vládě ke kompromisnímu řešení odsouvající ze soutěže Čínu. Rusko zatím ne, protože se možná rýsuje i možnost mezinárodního konsorcia s ruskou účastí.

Následně ovšem přišly večerní Události a tam ministr Havlíček veřejně sdělil to, co obchodník nikdy udělat prostě nemůže a nesmí. Pod tlakem otázky proč Čína ne a Rusko ano, řekl, že nikdy neuvedl, že by Rusko tu zakázku mohlo skutečně dostat! Chápe co udělal?! On vlastně Rusům vzkázal, že je potřebuje jen jako jakousi stafáž, co nám pomůže srazit cenu a až se tak stane, půjdou z kola ven!

Pane Havlíčku, který obchodník by s vámi takovou hru hrál?

Petr Sedláček

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …