Petr Sokol: Návrat Sarkozyho

25.05.2013 12:53

Týden světové pravice.

Petr Sokol: Návrat Sarkozyho
Foto: Indiatalkies.com
Popisek: Nicolas Sarkozy

Francie: Fillon proti Copému
 
Bývalý francouzský premiér François Fillon oznámil na počátku května, že bude v každém případě kandidovat v příštích prezidentských volbách. Jeho oznámení opět přililo olej do ohně, který od loňských prezidentských voleb stravuje lídra francouzské pravice – Svaz pro lidové hnutí (UMP). Strana se ocitla ve vnitřních sporech poté, co bývalý prezident a lídr UMP Nicolas Sarkozy prohrál prezidentské volby a oznámil odchod z politiky.
 
V té chvíli se strhl ostrý boj mezi bývalým premiérem Fillonem a generálním tajemníkem UMP, kterým je François Copé. Loni na  podzim se v listopadu konaly vnitrostranické primárky, které měly určit, kdo z nich bude novým šéfem strany. Ve skutečnosti se ale hlavně hlasovalo o tom, kdo povede francouzskou pravici v prezidentských volbách v roce 2017. Oba favorité se odlišují nejenom pozicí v politickém spektru (Fillon je spíše politikem pravého středu, zatímco Copé stojí výrazněji vpravo), ale také postojem k bývalému prezidentu Sarkozymu. Copé se nechal slyšet, že v případě Sarkozyho zájmu o kandidaturu na prezidenta pokorně vycouvá, zatímco Fillon chce kandidovat v každém případě.
 
Výsledky primárek UMP hodně rozdělily. Již ve volební večer se totiž oba kandidáti prohlásili za vítěze. Počítání hlasů nakonec dalo nepatrný náskok Copému, ale Fillon to dlouho nechtěl uznat. Oficiální náskok Copého totiž činil jen 952 hlasů z celkového počtu téměř 173 tisíc hlasujících.
 
Hlasování by se proto mělo opakovat, respektive členové strany budou ve stranickém referendu hlasovat o tom, zda se bude znovu rozhodovat, kdo bude předsedou UMP. To si ovšem fillonovci vynutili, až když pohrozili odchodem z poslaneckého klubu UMP. S Fillonem se na podzim chystalo odejít do nové formace „Sdružení pro UMP“ přibližně 70 ze 194 zástupců UMP v Národním shromáždění. Po uzavření kompromisu s referendem zůstal poslanecký klub UMP jednotný.
 
V současnosti v souvislosti s poklesem podpory socialistického prezidenta Hollanda sílí volání, aby se Sarkozy vrátil do čela UMP a znovu kandidoval do Elysejského paláce, kde sídlí francouzská hlava státu. Nahrávají tomu i výzkumy veřejného mínění, které ukazují, že většina Francouzů si už nyní myslí, že Sarkozy prezidentoval lépe, než to teď dělá socialista Hollande. Sarkozy zatím návrat kategoricky neodmítl.
 
Malta: pravice s novým lídrem
 
Nového lídra hledali po odchodu do opozice také členové maltské středopravicové Nacionalistické strany (PN). Jedna ze dvou klíčových stran na středomořském ostrově prohrála na jaře předčasné parlamentní volby a uvolnila vládu levicovým labouristům. Po březnové volební porážce, která byla nejtvrdší v historii, z čela strany odstoupil dosavadní premiér Lawrence Gonzi. Na jeho místo byl po dvou kolech volby vybrán evropský poslanec za PN Simon Busuttil.
 
Spojené království: UKIP dotahuje konzervativce
 
Poslední průzkum volebních preferencí podle společnosti ComRes ve Velké Británii ukázal, že euroskeptická strana UKIP již je v popularitě u voličů na dohled od vládních konzervativců. Ty by totiž podle posledních čísel volilo 24 % Britů, zatímco stranu Nigela Farage rekordních 22 % voličů. V čele žebříčku jsou ovšem aktuálně labouristé, kteří by dostali 35 %, což by jim mimochodem zajistilo při tomto rozložení sil nadpoloviční většinu hlasů v dolní komoře parlamentu, a to o 104 mandátů. Až čtvrtí by skončili koaliční liberální demokraté (11 %).
 
Ještě více boduje UKIP ve výzkumech pro volby do Evropského parlamentu. Tam je dokonce druhý o jediné procento za labouristy, které by volilo 31 % Britů a UKIP 30 %. Konzervativce by podpořilo v evropském klání jen 20 % respondentů. Za nimi by následovali liberální demokraté s 8 % a Zelení se 6 %.
 
USA: republikáni vybrali kandidáty pro Virginii
 
Republikánská strana v důležitém státě USA – Virginii – rozhodla minulý týden o tom, kdo ji povede do guvernérských voleb příští rok. Současný republikánský guvernér státu, který hraničí s Washingtonem, D.C. – americkým hlavním městem a patří k lidnatějším, Bob McDonnell už nemůže podle ústavy znovu kandidovat.
 
Bez protikandidáta byl republikánským kandidátem na nového guvernéra vybrán dosavadní hlavní žalobce státu Virginia Ken Cuccinelli. Ten neměl v primárkách protivníka i proto, že se těší podpoře konzervativního hnutí Tea party, což ostatně platí i pro oba jeho kandidátské souputníky, kteří se budou v oddělených volbách ucházet o funkce viceguvernéra a hlavního žalobce státu Virginia. Volby se ve Virginii uskuteční letos v listopadu a budou díky významu státu v americké politice hlavním hitem letošního „nevolebního“ roku v USA. Podle výzkumů je zatím souboj mezi Cuccinellim a kandidátem demokratů Terry McAuliffem vyrovnaný.
 
Vyšlo na serveru pravybreh.cz, publikováno se souhlasem vydavatele.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…