Petr Toman: Novela zákona o dani z přidané hodnoty v ohrožení

11.12.2014 14:36

Senát na své včerejší schůzi vrátil se svými pozměňovacími návrhy zpět do poslanecké sněmovny novelu zákona o dani z přidané hodnoty, která měla nabýt účinnosti od 1. ledna 2015.

Petr Toman: Novela zákona o dani z přidané hodnoty v ohrožení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Dochází tak k výrazné komplikaci k včasnému schválení této významné legislativní změny. I v případě, kdy by tato novela byla znovu schválena poslaneckou sněmovnou, nelze očekávat, že by k její publikaci ve Sbírce zákonů došlo dříve než v období mezi vánočními svátky.
 
Novela přitom přináší významné změny, které se dotýkají většiny plátců DPH.
 
Novela měla například umožnit, aby u dodávek vybraného zboží byl uplatňován tzv. systém přenesení daňové povinnosti, tedy postup, kdy DPH není zahrnována do ceny, ale je odváděna odběratelem. Tento postup se na základě již předpřipraveného návrh vládního nařízení měl od 1. ledna 2015 uplatnit například u dodávek výpočetní techniky, mobilních telefonů, obilovin či kovů. S ohledem na komplikace při schvalování textu zákona lze pak očekávat, že by v případě jeho schválení mohlo být zavedení uvedeného postupu u těchto komodit odloženo například do 2. čtvrtletí příštího roku.
 
Novela také měnila uplatňování DPH u některých pozemků určených k výstavbě, kdy by měla být u některých pozemků doposud osvobozených od DPH nově uplatňována DPH při jejich prodeji. Pozměňovací návrh senátu pak navrhuje odložení účinnosti této úpravy o jeden rok.
 
Novela také rozšiřovala rozsah výrobků, u nichž bylo možno uplatnit novou sníženou sazbu DPH (10%) o mlýnské a některé další výrobky pro bezlepkovou dietu.
 
S ohledem na nastalou situaci tak není zřejmé, jakými předpisy se budou plátci DPH od nového roku řídit. Situaci také neusnadňuje skutečnost, že novela počítá s vydáním nařízení vlády, která by měla upravit rozsah uplatnění režimu přenesení daňové povinnosti a po publikaci novely tak bude nutno dále sledovat i osud tohoto nařízení. Je možno jen doufat, že Ministerstvo financí bude ještě před konečnou publikaci novely indikovat záměry v této oblasti a zejména pak okamžik možné účinnosti tohoto nařízení.

Petr Toman, Partner, Daňové poradenství, KPMG Česká republika

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…