Petr Tomek: Nešťastný návrh poslance Ondráčka

19.02.2019 16:09

Reakce Nezávislého odborového svazu Policie k návrhu novely zákona 361 od posl. Ondráčka

Petr Tomek: Nešťastný návrh poslance Ondráčka
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Poslanec KSČM Zdeněk Ondráček

Dne 14. února 2019 jsme měli možnost se seznámit s nejnovějším návrhem poslance Zdeňka Ondráčka na novelu zákona č. 361/2003 Sb., o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů. Jedná se, vedle zakotvení vyššího hodnostního označení příslušníkovi, který zemřel a bývalému příslušníkovi (§ 8a), změny tvorby stupnice základních tarifů (§ 115) a poskytování odměn, vyjadřujících jakousi formu stabilizačního příplatku (§ 123), také o návrh na změnu § 166 zákona o služebním poměru. Podle tohoto posledního návrhu má být odměna poskytnutá podle § 123 zákona o služebním poměru, nazývaná někdy jako „pracovní odměna“, vyloučena z výpočtu průměrného hrubého měsíčního služebního příjmu pro účely výsluhových nároků, tedy odchodného a výsluhového příspěvku.

Byl-li předkladatel návrhu motivován snahou zabránit umělému navyšování průměrného služebního příjmu pro účely výsluhových nároků udělováním odměn před skončením, jak to mnohdy vysocí služební funkcionáři činí, a dosažení závratných výší odchodného, ale zejména výsluhového příspěvku, nepochybně se mu to podařilo. Mnohem méně chvályhodnými jsou však důsledky návrhu pro „obyčejné“ příslušníky, kterým nikdo cíleně výsluhové nároky nezvyšuje. Ani jim se do průměrného služebního příjmu odměny nepromítnou, přestože jejich výsluhový příspěvek závratné výše nedosahuje. Významnou měrou mohou snížit jejich výsluhové nároky. Takže s vaničkou se vylil hned houf dětí. Kvůli pár nepoctivcům bude snížen průměrný služební příjem tisíců příslušníků.

Není divu, že hned první den se z řad příslušníků bezpečnostních sborů přímo valí dotazy na smysl a důvod zhoršení dosavadního stavu. Vedoucí příslušníci již zděšeně poukazují na to, že mezi příslušníky panuje nervozita, která má tendenci přerůst v masové odchody příslušníků. Ostatně, nebylo by čemu se divit. To je důsledek nedomyšleného návrhu, proti němuž se stavěli představitelé bezpečnostních sborů i odborových organizací. Nelze neocenit i postoj ministra vnitra, který poukázal na vadu tohoto návrhu a ostře odsoudil návrh na změnu výsluhových nároků. Jak vedení rezortu Ministerstva vnitra, tak bezpečnostních sborů, dlouhodobě příslušníkům garantují, že ke změnám v oblasti výsluhových nároků nedojde. Nyní byla všem, a zejména příslušníkům, uštědřena rána pod pás, anebo dokonce vražen nůž do zad.

Nezávislý odborový svaz Policie České republiky s tímto návrhem zásadně nesouhlasí a důrazně vyzývá poslance Parlamentu, aby navrženou změnu zákona o služebním poměru odmítli, a apeluje na představitele politických stran, aby nedovolili prohloubit personální krizi v bezpečnostních sborech. Veškeré dílčí výsledky náboru nových příslušníků a prostředky na něj vynaložené bude možno považovat za ztracené.

JUDr. Petr Tomek
člen předsednictva NOS PČR
předseda pracovní komise NOS PČR pro novelizaci zákona č. 361/2003 Sb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…