Petr Vlasák: Jak vzniká zlatý slitek

29.04.2016 8:35

Zlato se v přírodě nevyskytuje příliš hojně. Pokud si při pojmu těžba zlata vybavíte rýžování na řekách a zlatou horečku, tak jste o pěknou řadu desítek let mimo. Tímto způsobem se získávalo zlato na konci 19. století. Dnes se zlato těží z křemičitých hornin složitými procesy. A poté, co se oddělí, se zlato podle technologie těžby zpracuje již v místě těžby do formy tzv. zlatého písku nebo „špinavých“ slitků – ani v jednom případě se nejedná o kov čistý, ale s řadou příměsí. Tento „polotovar“ dále putuje už do autorizovaných rafinérií.

Petr Vlasák: Jak vzniká zlatý slitek
Foto: zlataky.cz
Popisek: Investiční zlato, ilustrační foto

Samotná rafinace je tepelný proces, kdy se využívá různého bodu tání jednotlivých kovů a rud a jejich následné separace na čisté kovy. U našich dodavatelů tvoří až 70 % suroviny z rekuperace – jedná se především o zlomkové zlato z vykoupených šperků, materiálů obsahujících tento kov, tedy už jednou vytěžené a použité. Protože se zlato stále recykluje, je možné, že ve vašem šperku nebo investičním slitku je zlato vytěžené před 4 000 lety ve starém Egyptě nebo zlato Aztéků, které si dovezli Španělé v 16. století. Zbytek, kolem 30 %, se pak nakupuje od různých dodavatelů prakticky z celého světa. Tento obchod je velmi globální.

Česko bez rafinerie

U nás žádná rafinerie není, protože certifikaci LBMA nemá žádná česká firma. Proces certifikace je kvalitativně a finančně nesmírně náročný. Nejčastějšími dodavateli zlata do ČR jsou firmy z německy mluvících zemí s dlouholetou tradicí. Investiční slitky pak do Česka velmi často dodává světoznámá švýcarská firma Argor Heraeus, protože jsou u nás nejžádanější. Proto doporučuji si před nákupem zlata ověřit i rafinerii, která zlato danému obchodníkovi dodává. Dobrý obchodník se mimo rafinerii pozná i tak, že zákazníkům nabízí i další služby jako depozity nebo zpětný odkup. Jedině tak se vyvarujete nákupu méně kvalitního zlata. Když už zlato koupíte, je velmi náročné jej prověřit. Dodatečná kontrola se provádí buď nedestruktivní metodou a tou je měření spektrometrem nebo metodou destruktivní, kdy se kov podrobuje chemické nebo tepelné analýze. Tu bych ale nikomu nedoporučoval. Raději si proto pečlivě prověřte cestu slitku od jeho vzniku až na pult obchodníka. Jedině tak se spolehlivě vyhnete padělkům.

Autor je analytik investiční společnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…