Petr Vrzáň: Lži o hazardu používají VV jen k populistickému zviditelnění

09.07.2013 12:01

Otevřený dopis Vítu Bártovi.

Petr Vrzáň: Lži o hazardu používají VV jen k populistickému zviditelnění
Foto: SPELOS
Popisek: Petr Vrzáň

Vážený pane Bárto,

předem bych Vám rád poděkoval za otevřený dopis. Dosud jsem si myslel, že je v podobných případech slušností zaslat dopis nejen médiím, ale současně také osobě, která je adresátem dopisu. Zřejmě jste tak neučinil pouhým nedopatřením …

Vcelku jsem nepochopil zmínku o Vámi pořádaném semináři. Pakliže byl na téma regulace hazardu, jsem na straně Vámi zmíněných starostů. Za hazard totiž považuji nelegální podnikání. A s tím, aby u nelegálních provozovatelů hrál kdokoliv, tím spíše gambleři, jak uvádíte, samozřejmě také nesouhlasím. Právě proto jsme také příslušné instituce i orgány jako první upozornili na činnost nelegálních provozovatelů loterií, jejich činnost zdokumentovali a přispěli tak k jejich odhalení. O to více jsem byl překvapen tím, kdo všechno si následně připisoval zásluhy, aby se dostal na titulní strany médií. 

Pokud ale šlo pouze o gramatický nedostatek a máte na mysli loterie, pak nebudu předstírat podiv nad tím, že jste na seminář nepozval také zástupce třetí skupiny – a to té, která si nepřeje, aby loterie na území jejich města skončily zcela, případně byly provozovány na jediné adrese a to s nulovým zájmem klientů. I těch je totiž, jak dokazují každodenní zprávy v médiích, především s ohledem na dopady v oblasti obecních rozpočtů a fungování neziskového sektoru spousta. Nebo že by pouze tito starostové z nějakého důvodu záměrně nedorazili?

Možná rozumím Vaší zmínce o tom, že právě Vy nesdílíte obavy z růstu nezaměstnanosti. Je zde ale šedesát tisíc lidí, kterým ztráta zaměstnání hrozí naprosto reálně, mají doma rodiny a ztráta práce může jejich fungování skutečně ohrozit. Nepředpokládám totiž, že pro všechny máte náhradní místo. Pakliže ano a celý problém považujete za tak banální, jak uvádíte ve svém dopise, v případě propouštění Vás a další politiky všichni čerstvě nezaměstnaní budou s radostí kontaktovat. Jsem plně přesvědčen o tom, že ten, kdo v naší zemi téměř ze dne na den najde desítky tisíc volných pracovních míst, má další politickou kariéru jistou.

Zajisté totiž nejsem sám, kdo je přesvědčen o tom, že si řada politiků populisticky bere loterie jako politické téma bez toho, aby řešila možné dopady unáhlených rozhodnutí způsobených přehnanou regulací. Informace o politických soubojích ve smyslu „kdo komu ukradl téma loterií“, se totiž již v médiích objevily. A jednou ze stran, která si toto téma nechce nechat konkurencí „ukrást“, jsou právě Vaše Věci veřejné. Vzhledem k tomu, že jde o stranu s velmi nízkými volebními preferencemi, je vcelku logické, že se potřebuje za každou cenu mediálně zviditelnit – jenže k tomu využívá také lži a ničím nepodložené spekulace. Myslím proto, že by bylo nadmíru vhodné, abyste si dříve než začnete mluvit o morálce, zametl před vlastním prahem.

Plně rozumím starostům, kteří hledají rozumné kompromisy v podobě regulace, nikoliv prohibice, která nikdy nic nevyřešila. I bez ohledu na dezinformace, které se k nim šíří, totiž dobře vědí, že v případě nulové tolerance loterií budou mít co dělat s nelegálními provozovateli. A ti, jak dokazují příklady z mnoha zemí, pro společnost představují skutečné nebezpečí. Před dvěma lety navíc dostali prostřednictvím novely loterního zákona možnost hospodařit s finančními prostředky z loterní daně. Peníze pro řadu prospěšných projektů či neziskové a sportovní organizace jednoduše potřebují. Vidíte snad něco špatného na tom, že jako rozumní hospodáři nepodléhají populismu, tlaku či zastrašování ze strany mafie aktivistů nebo partajním snahám o politické zviditelnění?

Petr Vrzáň,
Výkonný ředitel SPELOS

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Vrzáň, Spelos

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 354. Karel Kryl – Titulkář

16:40 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 354. Karel Kryl – Titulkář

Každý zná Karla Kryla jako písničkáře, ale už méně jako básníka, natož autora drobnějších próz, psan…