Petr Zahradník: Makroekonomická mozaika - české domácnosti v dobré kondici

14.03.2016 15:45

V uplynulých dvou pracovních dnech zveřejněné makroekonomické údaje představují spojené nádoby, potvrzující dobrou kondici a možná až příliš optimistickou náladu panující v sektoru domácností, která se však opírá o velmi zdravý základ postavený na přesvědčivé ekonomické prosperitě České republiky v uplynulých dvou letech.

Petr Zahradník: Makroekonomická mozaika - české domácnosti v dobré kondici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Maloobchodní tržby v lednu pokračovaly ve velmi příkladném meziročním růstu, který dosáhl 4,6 % a v porovnání s předchozím měsícem vánočních žní přidaly dalších 1,2 %. Předmětem růstu byly prakticky všechny složky spotřebitelského koše (s výjimkou například léčiv a zdravotnického zboží); vedle slušného růstu položek nezbytných pro běžný život výrazně vzrostly i tržby za zbytné statky a služby, které byly v čase krize ve značném útlumu. Na prodejích se velmi výrazně projevil též příznivý vývoj cen pohonných hmot. Další dvoucifernou dynamiku vykázaly internetové nákupy.

Takto dynamický vývoj maloobchodu - zvláště v podmínkách stále obezřetné a konzervativní České republiky - by byl obtížně představitelný bez odpovídajícího příjmového krytí. Průměrná mzda v závěrečném čtvrtletí loňského roku reálně vzrostla o velmi slušných 3,8 % (díky nepatrné inflaci činil její nominální růst 3,9 %) na 28.152,- Kč. V podnikatelské i nepodnikatelské sféře byl mzdový růst prakticky totožný (reálně 3,8%, versus 3,6%). Za celý rok 2015 činil růst reálné mzdy 3,1 % (nominálně pak 3,4 %) a její výše pak 26.467,- Kč. Není překvapivé, že nejvyšší průměrná mzda v závěru loňského roku byla vyplácena v Praze - 35.385,- Kč, nejnižší pak v Karlovarském kraji - 24.565,- Kč. Z pohledu odvětví dominují informační a komunikační technologie (49.678,- Kč), před finančními službami (47.963,- Kč) a energetikou (43.980,- Kč). Nicméně se nabízí otázka, zda i přes přibližně rovnoměrné tempo růstu mezd v nynějším období je dlouhodobě zdravým jevem fakt, že průměrná mzda v nepodnikatelské sféře je téměř o 2.000,- Kč vyšší, než v podnikatelském sektoru.

Petr Zahradník, poradce prezidenta Hospodářské komory České republiky a člen Evropského hospodářského a sociálního výboru (EHSV)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Feng Piao: Absurdní „teorie čínského vývozu nadbytečných kapacit"

15:10 Feng Piao: Absurdní „teorie čínského vývozu nadbytečných kapacit"

V poslední době jednotliví evropští a američtí politici a think-tanky pokračují v humbuku nad témate…