Petr Zahradník: Zahraniční obchod v únoru zářil

06.04.2016 17:30

Výsledek zahraničního obchodu v měsíci únoru doslova oslnil, když dosáhl 22 mld. Kč ročně a vystoupal tak ještě o 4,5 mld. Kč výše v porovnání s loňskem, tedy obdobím, jež přineslo rekordně pozitivní výsledek v této disciplíně.

Petr Zahradník: Zahraniční obchod v únoru zářil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Dobrou zprávou je též to, že v meziročním porovnání získává opět vývozní dynamika navrch před tempem růstu dovozu. Hlavní hvězdou mezi odvětvími byl tradičně automobilový průmysl, podpořený strojírenstvím. Nebýt stále nepřekonaného výpadku ve výkonu kapacit chemického průmyslu, mohla by být výše přebytku ještě výraznější.

I přes zostřující se rizika spojená s terorismem, jež mohou v řadě zemí posilovat určité defenzivní, ochranářské koncepty vlastní soběstačnosti, opatrnosti i zvýšené averze k riziku, lze vyhlídky zahraničního obchodu v nadcházejících měsících vidět stále velmi pozitivně.

Autor je poradce prezidenta Hospodářské komory České republiky a člen Evropského hospodářského a sociálního výboru (EHSV).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…