Petr Žantovský: Jak ve světě nezabloudit

23.11.2019 18:48

Tento titul nese nová kniha Petra Žantovského, kterou s podtitulem Čítanka k dějinám politického myšlení, vydalo tento týden nakladatelství Olympia. Kniha zahrnuje vybrané a upravené texty, které v loňském i letošním roce autor publikoval na Parlamentních listech v cyklu Jak jsem potkal knihy.

Petr Žantovský: Jak ve světě nezabloudit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Žantovský, publicista, vysokoškolský pedagog

Doc. Petr Žantovský (nar. 1962) je původní profesí novinář, dlouhá léta také působil jako nakladatel a provozovatel kulturního Rádia Ethno. Vydal sérii cca 20 knižních rozhovorů s významnými osobnostmi české politiky a kultury (mj. V. Klaus, M. Zeman, O. Vávra, J. Potměšil, E. Urbanová, M. Knížák atd.) a řadu monografií o české žurnalistice polistopadového období. V posledních bezmála dvaceti letech se pohybuje v akademickém prostředí, habilitoval se v oboru masmediálních studií a v současnosti vyučuje na Národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické v Praze předměty týkající se vztahu médií a společnosti, a také dezinformace a propagandy. Za knihu Zakázané květiny obdržel Prémii Slovenského centra Penklubu, za knihu s názvem Necenzurované eseje a úvahy (napsal spolu s Pavolem Dinkou) dostal už dvě ocenění – nejprve mezinárodní Cenu E.E.Kische za literaturu faktu a krátce poté i cenu Spolku slovenských spisovatelů. V roce 2017 převzal z rukou prezidenta republiky Vyznamenání 1.stupně za zásluhy v oblasti kultury a školství.

Kniha Jak ve světě nezabloudit vznikala jako volný cyklus inspirativních textů, které by neměl minout nikdo, kdo se chce opravdu vyznat ve společenských zákonitostech a kdo věří v heslo „historia magistra vitae“ – historie učitelkou života. Proto se zde setkáváme s komentovanými myšlenkami filosofů renesančních (Rochefoucauld, Erasmus Rotterdamský), přes myslitele sklonku 19. a počátku 20. století (Chesterton) a první půli století dvacátého (Bocheński, Spengler, Fedotov, Broch), až po současníky (Gray, Liessmann, Lipovetsky). Aktuálně ovšem vyznívají i další texty, třeba Easterlyho, Dahrendorfa, O´Sullivana, Shahaka či Ibn Warraqa. Je to mnoha optikami nahlédnutá obava před budoucností lidstva jako bojiště mezi nesouměřitelnými a ke smíření neochotnými enklávami, což je ostatně dnes jeden z kruciálních fenoménů předurčujících naši budoucnost.

Lze předpokládat, že v tomto „tavícím kotli“ myšlenek čtenáři najdou nejen inspiraci k přemýšlení, ale i poznání, že jen máloco v dějinách je úplně poprvé a že při hledání vlastních odpovědí na otázky, které před námi stojí, je dobré pozvat na pomoc ty, kteří už tento Rubikon překonali, nebo aspoň dali kompas k tomu, abychom v čím dál složitějším světě nezabloudili.

Knihu lze získat na www.iolympia.cz nebo u všech dobrých knihkupců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…