Petra Paroubková: Proč by Putna měl být prezidentovi putna

20.05.2013 17:02

K prezidentskému odmítnutí udělit profesuru Martinu C. Putnovi.

Petra Paroubková: Proč by Putna měl být prezidentovi putna
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petra Paroubková

 

Martin C. Putna mě učil. Je to už dávno. On byl tenkrát odborným asistentem (nebo jak se tomu říkalo), já posluchačkou rusistiky (pardon Ústavu východoslovanských studií). Přednášky bývaly v úterý večer a posluchárna vždy narvaná. Zdaleka tam nebyli jen studenti rusistiky. Byla tam směs mladých lidí, které Martin Putna uchvátil. Jeho přednášky o staré ruské literatuře byly kulturně teologickým výkladem, do kterého sám přednášející zapojoval posluchače. Občas pronesl něco starořecky (tenkrát mne velmi těšilo, že se tu a tam zeptal, zda by jeho přízvuk byl dle mých znalostí novořečtiny správný), jiné jazyky nepočítám. Jeho slova jsme hltali. Já dokonce tak moc, že se mi vybavila při státnici a na otázku o opričnících a jejich literatuře jsem ho dokázala téměř citovat.
 
 
Nechci, aby to vypadalo, že Martina Putnu adoruji. Ale mám na něj jen ty nejlepší vzpomínky. Před svým odchodem na komparatistiku jsem za ním šla, aby mne přezkoušel. Měla jsem strach. Už tenkrát u někoho vzbuzoval rozporuplné pocity. A jako vždy nezklamal. Většina asistentů byla při zkouškách nemilosrdná. Ne nadarmo se říká, že čím víc toho člověk ví, tím dokáže být k nevědomosti nebo nedokonalé vědomosti jiných shovívavější. A takový byl i Martin Putna. Jeho způsob zkoušení mi připomínal docenta Huňáčka, který k nám se svou znalostí 22 jazyků při zkoušce ze staroslověnštiny shovívavý být musel. A chtěl.
 
 Pokud si někdo zaslouží nejvyšší akademický titul, tak Martin C. Putna určitě. Je to rozený akademik a pedagog. V poměrně nízkém věku prošel habitací, dle vyjádření univerzity úspěšně. O tom není pochyb. Dle zákona prezident profesory "jmenuje". Ne "může jmenovat". Je to vlastně akt prvního úředníka této země. Co prezidentovi na M. C. Putnovi vadí? Jeho politický názor? S tím Putnovým se také ne úplně shoduji. Jeho parodující video z doby před prezidentskou volbou? Mně se zdá dětinské. Jaký má můj politický názor vliv na můj názor akademický nebo společenský nebo jak to mám nazvat? Žádný. Nebo prezidentovi vadí, že M. C. Putna otevřeně kritizuje katolickou církev za některé její projevy tmářství? Nakonec mu možná vadí všechno. I to, že si M. C. Putna dovolil říct, že je katolík. A že je homosexuál. 
 
 Pořád si myslím, že M. C. Putna je jedním z nejlepších vyučujících, jaké jsem potkala. Je to nesmírně sečtělý a vzdělaný člověk. Možná by se pan prezident měl začít chovat dospěle. Možná by mu Putnovy názory měly být putna. Spíš by měl dohlédnout na vzdělání své dcery, tedy ať alespoň dokončí maturitu. Vlastně ani na to nemá ze zákona právo. Jeho dcera je totiž už plnoletá. Možná by si pan prezident měl doplnit své vzdělání a přečíst pár knížek M. C. Putny. Na intelektuální debatu s ním totiž bezpochyby nemá…

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.