Platforma pro lidská práva: Lidská práva jsou důležitá a jejich prosazování dá hodně práce

09.08.2014 9:00

Lidskoprávní organizace podporují práci ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu.

Platforma pro lidská práva:  Lidská práva jsou důležitá a jejich prosazování dá hodně práce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

V posledních dnech zažívá česká politika zkoušku politické úrovně a respektu. Platforma pro lidská práva a další lidskoprávní organizace se dnes otevřeným dopisem obrátil y na poslance a členy vlády a vyjádřila podporu práci ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu. Platforma sdružuje na padesát organizací občanského a akademického sektoru a veřejně činné osobnosti, k výzvě se průběžně připojují další organizace.

Za iniciativu vystupuje Linda Sokačová, ředitelka Alternativy 50+, obecně prospěšné společnosti pomáhající lidem v předdůchodovém věku v uplatnění na trhu práce. „To, že někdo nesouhlasí s některými návrhy, s nimiž ministr pro lidská, rovné příležitosti a legislativu práva přichází, přeci neznamená, že  agendu lidských práv je nutné shazovat jako celek. Doufám, že každý politik a každá politička v naší zemi si uvědomujete esenciální význam, který lidská práva pro demokratickou společnost mají.“, uvádí Sokačová k tématu.  

Vláda vedená premiérem Bohuslavem Sobotkou se rozhodla ustavit pozici ministra pro lidská práva rovné příležitosti a legislativu, čímž mimo jiné dala jednoznačně najevo, že ochrana lidských práv a svobod je pro ni důležitá. Vznik tohoto postu občanská společnost hodnotí velmi pozitivně. Váží si, že mají ve vládě partnera pro řešení ožehavých témat, s kterými se česká společnosti potýká.

Část politické reprezentace dlouhodobě devalvuje ochranu lidských práv pouze na samotnou podstatu demokracie, jinak řečeno máme-li demokracii, je ochrana lidských práv automaticky zajištěna a jakákoli jejich další aktivní podpora je zcela zbytečná. Ochránci lidských práv dostávají nálepky „humanrightistů“ a „pseudohumanistů“, kteří nejsou schopni vidět realitu.

Platforma pro lidská práva zdůrazňuje, že základním předpokladem fungování svobodné a demokratické společnosti je „všudypřítomná“ aktivní ochrana lidských práv. Jako demokratická společnost musíme být ochotni akceptovat, že aktivní ochrana lidských práv a svobod je nikdy nekončící proces. Neziskové lidskoprávní organizace jsou v každodenním přímém kontaktu s těmi, u kterých často k porušování jejich práv dochází.

Nazývání ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu ministrem „bez práce“ vnímá neziskový sektor, hájící zájmy potřebných, nejen jako pohrdání lidskými právy jako takovými, ale také jako pohrdání těmi nejslabšími a nejzranitelnějšími, jako jsou zdravotně postižení, děti či senioři, kteří se často nedovedou bezpráví sami bránit. Jejich hlas by byl bez ministra pro lidská práva ve vládě jen stěží slyšen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…