Platforma zdravotních pojištěnců: Při výběru se neřiďte pouze reklamními lákadly

15.09.2016 19:15

Nejzdravějšími zdravotními pojišťovnami v České republice jsou Zaměstnanecká pojišťovna Škoda, Oborová zdravotní pojišťovna, Vojenská zdravotní pojišťovna a Všeobecná zdravotní pojišťovna. Výsledky přinesl druhý ročník Indexu zdraví zdravotních pojišťoven, Ekonomická analýza zdravotních pojišťoven v České republice připravená Platformou zdravotních pojištěnců.

Platforma zdravotních pojištěnců: Při výběru se neřiďte pouze reklamními lákadly
Foto: pixabay.com
Popisek: Srdce, zdraví - ilustrační foto

„Volba zdravotní pojišťovny je důležitým právem každého pojištěnce, které lze díky nedávné novele zákona využít každý rok ve dvou přestupních termínech, ten nejbližší je do konce září. Pojištěnci by se při výběru neměli řídit pouze reklamními lákadly, ale kvalitou klientského servisu zdravotní pojišťovny, tím, jak dlouhodobě hospodaří, jakou péči jim nasmlouvala ve své síti zdravotnických zařízení či jaké má programy preventivní péče,“ vysvětluje Ondřej Dostál, odborník na zdravotnické právo z PwC Legal a spolupracovník Platformy zdravotních pojištěnců.

Platforma zdravotních pojištěnců proto i letos připravila Index zdraví zdravotních pojišťoven, který sleduje tvrdá ekonomická data. „V rámci druhého ročníku Indexu zdraví zdravotních pojišťoven jsme upravili metodiku hodnocení dle připomínek odborné veřejnosti. Na základě zkušeností z minulého roku jsme do Indexu zapracovali další relevantní ukazatele týkající se především financování zdravotnictví. Vycházíme přitom z veřejně dostupných dat, která samy pojišťovny zpřístupňují ve svých zdravotně-pojistných plánech. Pojišťovny hodnotíme postupně ve všech daných kritériích. Celkové pořadí je pak dané tím, jak pojišťovny dopadly v jednotlivých kategoriích,“ vysvětluje Štěpán Křeček, odborník na ekonomiku zdravotnictví a spolupracovník Platformy zdravotních pojištěnců.

„Prostřednictvím Indexu chceme dlouhodobě sledovat, jak se rozdíly mezi pojišťovnami odrážejí v jejich hospodaření a tím pádem v tom, jaké služby jsou schopné poskytovat svým stávajícím a budoucím pojištěncům,“ říká Ondřej Dostál a dodává: „Zdravotní pojišťovny by měly sledovat výhradně zájem svých pojištěnců – daňových poplatníků. Proto sledujeme též měkká kritéria, tedy zkušenosti se vstřícností a otevřeností jednotlivých pojišťoven vůči nárokům konkrétních pojištěnců.“

Nejlepšího výsledku pro rok 2016 dosáhla Zaměstnanecká pojišťovna Škoda následovaná Oborovou zdravotní pojišťovnou a dále společně na třetí pozici Všeobecná zdravotní pojišťovna a Vojenská zdravotní pojišťovna.

„Systém veřejného zdravotního pojištění bude v roce 2016 stabilizovaný především vlivem vysokého tempa růstu české ekonomiky. Systém by měl v tomto roce dosáhnout mírného přebytku hospodaření. Obrovský tlak na růst úhrad poskytovatelům zdravotních služeb a vysoké tempo jejich růstu v posledních letech však neumožňuje zvyšovat rezervy na účtech zdravotních pojišťoven tak, aby došlo k obnovení jejich úrovně na hodnoty předkrizových let 2006–2008. Všechny zdravotní pojišťovny plánují v roce 2016 navýšení nákladů na zdravotní služby. V celkovém úhrnu by meziroční navýšení výdajů mělo činit 9,6 miliard korun, tedy zhruba čtyři procenta,“ cituje ze závěrů Studie Štěpán Křeček.

Platforma zdravotních pojištěnců

Platforma zdravotních pojištěnců ČR o. s. je nestátní, neziskové, nepolitické sdružení založené za účelem hájit a prosazovat zájmy občanů České republiky a dalších osob, které jsou účastníky českého systému veřejného zdravotního pojištění a podílejí se na jeho financování. Platforma zdravotních pojištěnců se aktivně podílí na prosazení práv pacientů jako spotřebitelů zdravotní péče a zvýšení transparentnosti financování zdravotnictví. Platforma zdravotních pojištěnců shromažďuje a zpracovává podněty a názory od svých členů, spolupracujících organizací a odborníků, týkající se legislativy, ekonomiky a řízení zdravotnictví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …