Podnikový výbor odborových organizací: Reforma rezortu práce a sociálních věcí se zjevně nepovedla

29.10.2012 13:20

Prohlášení Podnikového výboru odborových organizací OS SOO působících při Úřadu práce České republiky

Podnikový výbor odborových organizací: Reforma rezortu práce a sociálních věcí se zjevně nepovedla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

Odborové organizace zastoupené v Podnikovém výboru v souvislosti s odvoláním I. náměstka ministra práce a sociálních věcí Bc. Vladimíra Šišky, MBA, a vyhlášenou rezignací ministra práce a sociálních věcí Dr. Ing. Jaromíra Drábka, vydávají toto prohlášení:

Ve 2. pololetí 2010 byla započata tzv. reforma rezortu práce a sociálních věcí, následně s účinností od 1. dubna 2011 bez předchozí odborné diskuze vznikl „centrální“ Úřad práce České republiky. Kritické připomínky a konkrétní argumenty ze strany odborových organizací a orgánů nebyly brány v potaz. Vznik tohoto úřadu vetoval i prezident republiky.

Byla kompletně změněna organizační struktura dřívějších úřadů práce se zdůvodněním, že vše bude jednodušší. Nyní, s odstupem 18 měsíců, konstatujeme, že očekávaný výsledek se nedostavil, procesy jsou administrativně i organizačně náročnější, schvalovací systémy složitější. Zaměstnanci jsou dlouhodobě vystavováni stálému stresu, což v mnoha případech vede ke zhoršení jejich zdravotního stavu.

Koncem roku 2011 odborové orgány a organizace upozorňovaly na nepřipravenost nových informačních systémů, nikdo řádně a uspokojivě z vedení MPSV, a my se domníváme, že hlavně pravdivě, neinformoval zaměstnance, proč dochází k překotnému odchodu od jednoho dodavatele k druhému. Ze strany odborových organizací bylo kladeno mnoho odborných a věcných otázek, na které dostávaly buď vágní nebo nedostatečné odpovědi shrnuté do jediné věty - jde o úspory. Odpovědi však postrádaly  konkrétní analýzy těchto úspor. Informační systémy pracují necelý rok a stále nedosahují uživatelských kvalit a parametrů systému předchozího. Je možné namítat, že předchozí systém měl roky na náležité propracování, což je pravda. V tom případě ale lze překotné nasazení nových informačních systémů bez řádné přípravy a řádného proškolení zaměstnanců považovat za manažerské selhání vedení MPSV.

Karta sociálních systémů. Z těch reformních kroků, které vedení MPSV v posledních dvou letech podniklo, považujeme tento projekt za nejvíce problematický. Mimo technických problémů a navýšení práce části zaměstnanců úřadu práce má i mnohé problémy právní a etické. Veřejnost nebyla dosud dostatečně informována o tom, jaké jsou stávající náklady na výplatu dávek poštovními poukázkami či převodem na účet.     Ví se jen, že náklady jsou vysoké. Dosavadní postup v této oblasti však ukazuje,           že klienti úřadu práce, kterým jsou dávky vypláceny zejména právě poštovními poukázkami, přijdou na řadu až jako poslední.

Polemizovat by bylo možné i o efektivitě dalšího nestandardního projektu, kterou je docházka nezaměstnaných (DONEZ) v souvislosti s potíráním nelegální práce (jde o část bezplatných služeb státu, které vyváděny do podnikatelského subjektu). Veřejnosti jsou předkládány informace o tom, kolik stát ušetří na výplatě podpor v nezaměstnanosti při zjištění nelegální práce u uchazečů o zaměstnání - ve zprávách je kalkulováno s částkami, které by byly vyplaceny, kdyby byly podpory vypláceny po celou podpůrčí dobu. Nebere se však v úvahu, že se jedná pouze o teoretickou možnost, nikoliv o reálnou skutečnost.
Veřejnost, ať odborná i laická, nedostala dosud kvalifikované odpovědi na výhodnost a skutečnou efektivitu výše zmíněných reformních kroků.

Konstatujeme, že odborové organizace se vždy snažily přistupovat k jednání se zaměstnavatelem věcně a konstruktivně. Proto odborové organizace zastoupené v Podnikovém výboru žádají, aby výše uvedené reformní kroky byly minimálně vnitřními kontrolními orgány rezortu MPSV náležitě a nestranně prošetřeny s cílem zjistit, kde a v jaké výši bylo dosaženo proklamovaných úspor a v jakých oblastech tomu tak není.

Je to nejen v zájmu objektivní informovanosti veřejnosti, ale jde přitom i o navrácení dobrého jména Úřadu práce České republiky, a to ať již směrem dovnitř (k zaměstnancům) anebo směrem k veřejnosti (zejména klientům). 

V Praze 18. října 2012          

Schváleno na jednání
Podnikového výboru odborových organizací OS SOO působících při Úřadu práce ČR  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

15:22 Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

Denní glosy Petra Hampla.