Přemysl Čech: Příliš mnoho prezidentů

08.02.2015 21:11

Hospodářská komora a Svaz obchodu a cestovního ruchu vyjádřily tento týden nesouhlas s návrhem zákazu prodeje o svátcích pro prodejny s plochou přes 200 čtverečních metrů.

Přemysl Čech: Příliš mnoho prezidentů
Foto: archiv
Popisek: Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářské komory ČR

Celkem je mi jedno, jestli v těch sedmi a půl dnech, které jsou ve hře, půjdu nebo nepůjdu nakupovat. Ale chápu představitele obou institucí, že podporují byznys a proto chtějí nechat obchody otevřené co nejvíc.

Šéfkou Svazu obchodu a cestovního ruchu je prezidentka Marta Nováková, zatímco Hospodářskou komoru vede prezident Vladimír Dlouhý. Ale přesto, když prezidentka Nováková oslovovala svého kolegu „Prezident Dlouhý“, trhlo to se mnou.

Ono totiž opravdu není vyloučené, že se Vladimír Dlouhý může stát prezidentem bez přívlastku, tedy nejen prezidentem Hospodářské komory, ale prezidentem nás všech. 

Do prezidentské kampaně, která vyvrcholila v lednu 2013, sice vstupoval jako outsider, ale minimálně jako sympatický outsider.

Těžké váhy jako Zeman, Schwarzenberg ale i lehčí váha Fischerova byly evidentně nad jeho síly, pokud jeho tažení vztáhneme k prezidentské volbě roku 2013.

Vladimír Dlouhý ohlásil svoji kandidaturu na prezidentský úřad 5. října 2012, a tak není divu, že za tak krátkou dobu, která do volby zbývala, nestihl shromáždit potřebných 50 tisíc nominačních podpisů.

Jeho kandidaturu po ověření podpisů na petičních arších Ministerstvo vnitra tedy odmítlo zaregistrovat pro jejich nedostatečný počet. Dlouhý do volby tedy vlastně ani nevstoupil, a tak dost dobře o něm nemůžeme říct, že by byl neúspěšný kandidát.

To vše ale dostane jiný význam, když připustíme, že Vladimír Dlouhý v roce 2012 de facto ohlásil kandidaturu do prezidentské volby, která se uskuteční až v roce 2018. To by pak řada věcí začala dávat smysl. Třeba právě jeho prezidentské angažmá v čele Hospodářské komory.

Pro bývalého místopředsedu vlády, ministra, poradce nadnárodní investiční banky se zodpovědností za oblast střední a východní Evropy a člena Národní ekonomické rady vlády tenhle post zrovna jako velké terno nevypadá.

Ale pokud chcete být vidět vedle politických a ekonomických elit, pokud chcete pronášet své názory a vůbec mít puvoár do všeho mluvit, těžko najdete zřetelnější, výraznější a výhodnější pozici než je prezident Hospodářské komory.

I Lidové noviny tento týden upozornily na to, že Dlouhý na Hradě může být velmi přijatelným plánem B pro současného prezidenta Zemana. Pro něj, pokud by například ze zdravotních důvodů nechtěl, nebo nemohl kandidovat, by prodloužení ideové linky Klaus – Zeman na Klause – Zeman – Dlouhý bylo zcela jistě přijatelnější variantou, než kdyby na Hradě usedl někdo ze zcela jiné myšlenkové školy. 

Na startu prezidentského klání pro rok 2018 začíná být tlačenice už teď. Po prezidentském úřadu natáhl ruku tento týden Zdeněk Škromach.

Dřív o kandidatuře prý jen vtipkoval, ale teď už ji bere vážně. A spekuluje se i o dalších jménech, jako jsou například Tomáš Halík, Šimon Pánek nebo Jiří Pospíšil. Pravděpodobné je, že za tři roky budou voliči vybírat ze seznamu prezidentských kandidátů, který proti tomu minulému dozná hodně změn.

Co je ale evidentní už teď, je to, že pokud Vladimír Dlouhý skutečně směřuje za tímto cílem, je o mnoho tahů přede všemi ostatními. Zda je to dobrá nebo špatná zpráva, ať posoudí voliči.

Přemysl Čech vám přeje vlídný den! 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…