Přemysl Votava: Hrdina, který se nehodí

12.04.2022 19:53 | Komentář

V tom roce 1961 to byl pro Západ pořádný šok! Pozdější americký astronaut John Glenn k letu Jurije Gagarina prohlásil: „Jak je možné, že země, která neumí vyrobit ledničku, nám dala na prdel!.“

Přemysl Votava: Hrdina, který se nehodí
Foto: Archiv autora
Popisek: Přemysl Votava

Tu středu 12. dubna 1961 celý svět běžel k rádiu nebo k televizi. Ten den miliardy lidí slyšely tu zprávu TASS. Jurij A. Gagarin se stal prvním člověkem ve vesmíru, jeho vesmírná loď Vostok 1 se po 108 minutách letu vrátila z vesmíru na zem.

Západ nechtěl vidět předešlé sovětské úspěchy. A tak po atomových elektrárnách, ledoborcích a první družici přišel let majora Jurije A. Gagarina. Ten se stal hrdinou pro celý svět. Od té doby již stovky kosmonautů obletěly naši planetu. Mezi nimi i Čechoslovák Vladimír Remek. Gagarina (a vlastně i Remka) není možné vymazat z hlav slušných lidí, byť se o to někteří snaží.

S Gagarinem je spojena i jeho cesta do Prahy, byla to jeho první zahraniční cesta. Bylo pouhých šestnáct dní po jeho návratu z kosmu. Májová Praha 28. dubna připravila Gagarinovi triumfální přijetí. Statisíce lidí zcela bez výzvy šly do ulic pozdravit Jurije Gagarina. Václavské náměstí od té doby nic tak nádherného a spontánního nezažilo. Stovky novinářů, televizních štábů z celého světa přijely do Prahy. Skromný Jurij A. Gagarin na to přijetí v Praze nezapomněl, ještě jednou se do Československa podíval. Takové pocty se nikomu jinému už nedostalo.

Anketa

Jste pro zbudování základny NATO na českém území?

3%
96%
hlasovalo: 84644 lidí

Doba se za těch 61 let radikálně změnila. Po roce 1989 jsme doufali, že svět se změní k lepšímu, byli jsme asi naivní. Počátkem devadesátých let se SSSR rozpadl, Varšavská smlouva zanikla, sovětská armáda odešla z Německa, Československa, Maďarska… Přesto mír pro budoucí generace nenastal, i když hranice NATO se posunuly o stovky kilometrů na východ. Místo zpěvu o přípitku k míru opět slyšíme hřmění děl. Vidíme zničená města i miliony uprchlíků. Jaká budoucnost čeká tu naši modrou planetu?

Chci připomenout, že Gagarin za to dnešní selhání politiků nemůže. I přes zákazy ta písnička o hrdinném majorovi je nám občanům stále milá. Připomíná nám ten slavný den lidstva i skromného Jurije A. Gagarina. Jeho modré oči se usmály na každého z nás.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla