Přemysl Votava: Hrdinný majore Gagarine...

10.04.2019 16:58

Ta zpráva nám před 58 lety vyrazila dech. Jeho jméno a tvář najednou znal celý svět, miliardy lidí seděly ten den u televizorů a rozhlasových přijímačů.

Přemysl Votava: Hrdinný majore Gagarine...
Foto: archiv
Popisek: Přemysl Votava, Národní socialisté

Ten den, celý svět s napětím poslouchal zprávy sovětské agentury TASS o úspěšném letu prvního člověka do vesmíru. Sovětský kosmonaut major Jurij A. Gagarin, 12.dubna 1961 stal prvním člověkem, který obletěl naši modrou planetu.  

Vesmírná loď Vostok 1 po 108 minutách letu se úspěšně vrátila na zem z vesmíru.  Od té doby již stovky kosmonautů obletěly naši planetu. Pro tehdejší západní politiky to byl šok ! Pozdější americký astronaut John Glenn k letu Jurije A. Gagarina docela trefně prohlásil : „ Jak je možné, že země která neumí vyrobit ledničku, nám dala na prdel ! “.

Major Jurij A. Gagarin se stal hrdinou pro celý svět. Tehdy zcela spontánně vznikla písnička o hrdinném majoru Gagarinovi, však jsme si ji všude, třeba jen potichu zpívali. Pro Československo bylo vyznamenáním, že před 58 lety jeho první cesta do zahraničí, vedla do naší vlasti. Stalo se tak 16dnů po jeho návratu z kosmu. 28. dubna mu Praha připravila triumfální a přátelské přijetí. Statisíce lidí lemovalo pražské ulice, Václavské náměstí do té doby nic tak nádherného a spontánního nezažilo. Celý svět shlížel na Prahu a hrdinu z kosmu. Skromný Jurij A. Gagarin na to přijetí nikdy nezapomněl, proto se ještě jednou do Československa vrátil.

Doba se za těch 58let radikálně změnila. Doufali jsme, že k lepšímu…. Počátkem devadesátých let se SSSR rozpadl, také Varšavská smlouva zanikla, sovětská armáda odešla z Německa, Československa, Maďarska… Měl tedy nastat mír pro další generace, přesto se to nestalo. Jsme zklamáni z dalšího kola zbrojení. Válečné konflikty neberou konce. Ani protiruské sankce nejsou tou správnou cestou k míru…!  

V rámci protiruského tažení, je snahou přebarvit historii, tedy i zapomenout na Jurije A. Gagarina. A ta známá písnička, která se zrodila bezprostředně po jeho návratu z kosmu, je nám stále milá. Připomíná ten slavný den i hrdinného majora Gagarina.

Přemysl Votava (mpř. Národní socialisté)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.