Přemysl Votava: Kam kráčí Demokracie?

25.01.2023 16:25 | Komentář

Kolikrát to slovo bylo již vysloveno, kolikrát bylo již zneužito. Vážíme si Demokracie? Jak se k Demokracii chováme?

Přemysl Votava: Kam kráčí Demokracie?
Foto: Archiv autora
Popisek: Přemysl Votava

Často se odvoláváme na T.G. Masaryka, ale právě on definoval demokracii, jako společnost založenou na mravních základech. Důraz kladl zejména na diskusi. Tedy přesvědčit argumenty, ne libovůlí, či dokonce násilím. Jak TGM říkával: „tož demokracii máme, ještě tak mít demokraty“. A to je myslím to zásadní, co dnešní společnosti schází. Vidíme, jak se tento nedobrý stav prohlubuje, narůstá vulgarita, agresivita, společnost celkově hrubne. Dokonce politická a kulturní elita českého státu k tomu stavu společnosti významně přispívá.

Volby. Na rozdíl od předlistopadové minulosti jsou to volby tajné a měly by býti i demokratické. Je tomu ale skutečně tak? Není to jen velkolepé divadlo? Až příliš často vidíme i v přímém přenosu, že tomu tak zdaleka není. Ve společnosti schází respekt k jinému názoru, jiný názor je skandalizován, ani se nad ním nepřemýšlí! Na kandidáta je útočeno, ve skrytu anonymity je mu vyhrožováno i smrtí.

Anketa

Kdo víc rozděluje společnost?

hlasovalo: 42135 lidí

Nedivme se, že několik dní před volbami bývalý premiér Andrej Babiš zrušil své předvolební výjezdy za voliči z obavy o jejich bezpečnost. Co bude dále následovat? Dochází tím k porušení pravidel demokratické soutěže a významu demokracie, na kterém stavěl československý prezident T.G.M. Nad stavem společnosti by se zamračil i Václav Havel.

V této souvislosti je třeba připomenout slova známého francouzského filozofa Voltaira z 18.století: „Neslouhlasím s vámi, ale udělám vše, abyste svůj názor mohl říkat.“ Nebylo tomu vždy tak. Dnes je to už úsměvné, ale ještě si pamatujeme tzv. volby manifestační, když šli voliči k urnám společně i s harmonikou. Byl jen jeden kandidát, jiný se nepřipouštěl. Za opoziční názor se dokonce zavíralo, propouštělo z práce.

Za několik dní půjdeme k volbám. Do 2. kola se dostali z rozhodnutí voličů dva kandidáti, generál Petr Pavel a přední český podnikatel a bývalý premiér Andrej Babiš. Rozhodl těsný výsledek. Za jedním je celoživotní vojenská kariéra, za druhým podnikatelský úspěch a také desetiletí politické práce, včetně postu předsedy vlády. Generál Petr Pavel se dlouhá léta pohyboval ve velitelské struktuře NATO, v politice je naopak nováčkem. Za Andrejem Babišem je vidět zkušenost v ekonomice, ale i v domácí a zahraniční politice. Jeho firma dnes zaměstnává téměř 40 tisíc zaměstnanců v 18 zemích světa. Je pravdou, že nemá na rozdíl od generála vojenský krok, neumí jezdit v tanku, či se plazit před nepřítelem, neumí ani skákat z letadla, nenabízí ani naučené fráze... Nevím, jestli je to jeho handicap.

Zachovejme si zdravý rozum. Nepokažme si to slovo „Demokracie“!

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…