Přemysl Votava: Kosovo je Srbsko

17.02.2018 11:33

Před deseti lety, 17. února 2008, došlo v rozporu s mezinárodním právem k jednostrannému vyhlášení samostatnosti Kosova. Vyhlášení samostatnosti Kosova bylo porušením rezoluce č. 1244 Rady bezpečnosti OSN z roku 1999. Stalo se tak proti vůli srbského státu. Následně byly desetitisíce Srbů vyhnáno ze svých domovů. I dnes jsou Srbové v Kosovu vražděni, vyháněni. EU i NATO opět jen mlčí...

Přemysl Votava: Kosovo je Srbsko
Foto: archiv
Popisek: Přemysl Votava, Národní socialisté

Připomínáme, že před deseti lety vláda premiéra Topolánka svým lokajským přístupem kopírovala rozhodnutí USA a některých států EU k vyhlášení samostatnosti Kosova. Česká republika se tak dostala do vazalské úlohy, stalo se tak navzdory nesouhlasu nás občanů, ale významných českých politiků. S tímto rozhodnutím nesouhlasil, jak prezident Václav Klaus, tak i Jiří Paroubek, tehdejší předseda ČSSD, který rozhodnutí vlády označil za unáhlený krok. Obdobně vystupovali i další čeští politici.

Některé výroky našich politiků vyvolávají i dnes po 10 letech trapnost svou úslužností. K otázce Kosova tehdy prohlásil  ministr zahraničí ČR pan Schwarzenberg „ že jako právník (?) ví, že bez souhlasu Rady bezpečnosti OSN, to není čisté řešení, ale v součinnosti s ostatními státy EU, na samostatnost Kosova kývneme. Vývoj byl takový, že se Kosovo osamostatnilo. A my s tímto faktem musíme pracovat, obzvlášť když máme v této oblasti přes 500 našich lidí,“ jak uvedl Karel Schwarzenberg. Jen tak mimochodem, těch citovaných 500 našich lidí, to byli naši vojáci na misi….

To bylo trapné konstatování od představitele suverénního státu, toho státu, který má své historické zkušenosti s obdobným rozhodnutím evropských mocností v roce 1938 v Mnichově. Tehdy se také mluvilo o míru, o právu na sebeurčení pro národnostní menšinu.  Československu bylo zbaveno v Mnichově historického území, bylo obětováno Německu za souhlasu a potlesku západních evropských mocností, obdobně jako Srbsko.

Osamostatnění Kosova předcházely v roce 1999 barbarské nálety NATO. Na tisíc letadel NATO svrhlo na Jugoslávii při více než deseti tisících útocích 23 000 bomb o celkové hmotnosti 7 000 tun. Vypuštěno bylo také 2 500 střel s plochou dráhou letu.

Srbsko, náš tradiční přítel a spojenec si zaslouží naši úctu a pomoc. Jako příklad statečného postoje k této otázce lze dát Slovenskou republiku, která Kosovo neuznala, nepodlehla tlaku mocných. Lokajové tedy ti Schwarzenbergové, Vondrové, Topolánkové,  v této zkoušce statečnosti neobstáli….  Nezapomínáme!

Kosovo je Srbsko.

Přemysl Votava
(nár.soc)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

15:57 Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

Když jsem si o víkendu přečetl některé články v denním tisku, věnované osvobození republiky před 79 …