Přemysl Votava: S hůlkou a strachem do fronty…

11.11.2021 12:33 | Komentář

Stále vidím tu drobnou šedovlasou paní, stála trpělivě v dlouhé frontě, kolem ní pulzoval život, lidé spěchali, se jen trochu ohlédli, smáli se, často padaly směrem k té frontě kritické odsudky. Ta paní se styděla, dívala se stranou, přemýšlela celou tu dobu, kde před 15lety udělala chybu… Místo vánoční pohody v jejich očích, byl vidět strach, zoufalství, beznaděj, to vše na ní dopadlo po zprávě o krachu Bohemia Energy, Její slzy jsou nefalšované, na rozdíl od majitele této krachující firmy. Před těmi 15lety slyšela od těch sympatických chlapců v kravatě o výhodné nabídce, tak podepsala. Nyní již 10let žije sama, děti jsou daleko od ní, nechce jim přidělávat další starosti. Dnes stojí skoro stydlivě ve frontě… Co se jí asi honí v hlavě ? Bude topit, bude svítit…. Musí více šetřit, musí vydržet, však již v minulosti stála frontu na banány, citróny, ale to jí bylo o 32let méně. Ta dnešní fronta je delší než ta před lety, jde až za roh do druhé ulice. Za týden musí ještě vystát frontu na plyn….

Přemysl Votava: S hůlkou a strachem do fronty…
Foto: Archiv autora
Popisek: Přemysl Votava

Kolik bezesných nocí dnes zažívají naši senioři. Mnozí z nich o holi, či na vozíčku, se octli na chodníku ve frontě u dveří dodavatelů energií. Mají strach z každé obálky co přijde zítra, pozítří… co mají dělat, ne každý z nich má své děti nablízku. Ne každý, se v této situaci dovede orientovat, poradit. lJiž teď počítají každou korunu a co bude zítra….

Je krátce po volbách a tak jsou senioři pro media nezajímaví, mají jiné priority… Ta šedovlasá babička s hůlkou jim body do sledovanosti nepřinese. A pro neziskové organizace jsou nejspíše tyto smutné osudy také nezajímavé. Na jejich podporu, či slova o pomoci nezní hlas ani z médií, ani z náměstích.      

Je třeba říci nahlas, v tomto případě významně selhal stát, stát selhal dokonce již před lety, když uvolnil trh s energiemi. Tehdy tisíce náhončích v saku a s kravatou vyrazilo do ulic, začal lov na občany, rozdávaly se dárečky i sliby. Dnes především senioři platí za tuto chybu. Ne za svou, ale za chyby státu. Dopady jsou víc něž zřejmé. Nelze proto zavřít oči, je třeba rychle jednat. Čas běží, zimní měsíce již začínají. Ceny energií strmě stoupají, k tomu nájmy, léky, potraviny… Inflace je vidět na každém kroku. Zejména osamělí senioři se dostávají do neřešitelné situace.  Ne každý si dovede říci o pomoc. Stydí se zaklepat na dveře úřadu. Nová vláda, ještě nevládne a ta bývalá již dosluhuje. Zejména od té nastupující padají jen slova, slova, sliby, sliby a s nimi i vyhrůžky, že se bude škrtat, prý se moc rozdávalo, ta paní s hůlkou  k nim určitě nepatřila…

Situace kolem trhu s energiemi vyžaduje zásadní řešení. Nejen stát, ale i města, obce musí rychle přijít s pomocí. Zejména obce mají zmapované své prostředí. Nelze čekat na zaklepání, musí sami vyrazit do ulic, tedy zajít i za tou šedovlasou  drobnou paní s hůlkou. Je to ta stejná paní,  za kterou přišli před měsícem s volebními letáky…Slyšela sliby, sliby, dnes stojí ve frontě, zima i Vánoce se blíží… Místo klidného stáří, má ta paní strach, co bude, jaké bude mít Vánoce?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…