Přemysl Votava: Vítězství má jméno Stalingrad

02.02.2019 9:26

2.února 1943 kapitulovaly poslední jednotky německé 6.armády. O dva dny dříve, 31.ledna kapituloval velitel německé 6. armády maršál Friedrich Paulus. Nad Stalingradem zavlály bílé prapory kapitulace. Skončil německý sen o vítězství na Volze.

Přemysl Votava: Vítězství má jméno Stalingrad
Foto: archiv
Popisek: Přemysl Votava, Národní socialisté

Uplynulo již 76 let od porážky německé armády u Stalingradu, ta přišla po více než dvouměsíčním obklíčení ve stalingradském kotli. Selhaly Hitlerovy snahy o leteckém zásobování 6.armády, selhaly i všechny pokusy o proražení obklíčení z venku. Rudá armáda pod velením generála Čujkova každým dnem svírala obklíčení. V historických filmových dokumentech i hraných filmech je vidět zoufalá snaha o přežití,  boj demoralizovaných německých vojáků o odlet posledními letadly ze Stalingradu. Letadlo bylo tou poslední nadějí, ty ostatní čekala smrt v pouličních bojích, smrt mrazem, hladem, nebo vyčerpáním na pochodu do zajateckého tábora. To byl Stalingrad na přelomu zimy 1942 - 1943.     

Z původní 270tisícové elitní německé armády odešlo do zajetí kolem 100.000 zubožených a vyhladovělých německých vojáků. V obklíčeném stalingradském kotli zemřely desetitisíce německých, ale i rumunských a italských vojáků. Již 8. ledna 1943 byla obklíčené armádě  nabídnuta velkorysá kapitulace, ta však byla odmítnuta. Po odmítnutí zbyl jen zoufalý boj o přežití i o ta poslední místa v letadlech od Stalingradu, však i ten poslední kůň byl sněden.     

Německý sen o bleskové válce proti SSSR se u Stalingradu  zhroutil. Rudá armáda nesla hlavní tíhu boje proti nacismu, tolik slibovaná západní druhá fronta byla v nedohlednu.  Stalingrad se stal symbolem vítězství nad nacistickým Německem. To ocenil i britský král Jiří VI, který nechal vyrobit ocelový meč, jako důkaz vděku za toto vítězství. Z pověření krále meč předal na Jaltě v únoru 1945 Stalinovi britský premiér Churchill. 

V duchu dnešního protiruského tažení je snahou západních politiků, médií překreslit události spojené s druhou světovou válkou, ponížit podíl a zásluhy SSSR na porážce hitlerovského Německa. Proto  je připomínán Stalingrad, dnešní Volgograd. 

Za německou armádou zůstaly tisíce vypálených vesnic a měst, miliony obětí,… Těm neznalým nutno připomenout, že od Stalingradu Rudá armáda hnala Němce přes Kursk, Charkov, Kyjev, Krym,  …až do Berlína. Naši hrdinové v československých uniformách  společně s Rudou armádou  osvobozovali Kyjev, Ukrajinu, Slovensko i Polsko….

Psali dějiny a domů se vraceli jako vítězové…..!! 

Přemysl Votava
Národní socialisté

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

11:50 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

V dnešní pomatené době mnozí hledají nějaký pevný kmen, o který by se opřeli nebo zachytili. Může to…