Průzkum: Firmy a domácnosti dávají v připojení k internetu přednost WiFi před xDSL

14.05.2018 11:05

WiFi je nejpoužívanější technologií, prostřednictvím které se domácnosti i firmy v České republice připojují k internetu. Podle aktuálně zveřejněné výroční zprávy Českého telekomunikačního úřadu za rok 2017 je v ČR téměř 1,2 milionu bezdrátových přípojek, což představuje podíl přes 44 % ze všech fixních technologií. WiFi tak poráží připojení prostřednictvím xDSL (s 34 % uživatelů) a kabelové televize (s 22 % uživatelů).

Průzkum: Firmy a domácnosti dávají v připojení k internetu přednost WiFi před xDSL
Foto: pixabay.com
Popisek: Internet - ilustrační foto

Vysokým podílem uživatelů bezdrátu je český trh dlouhodobě charakteristický. Žádná jiná evropská země totiž nevyužívá tuto technologii tolik jako právě Češi. Naopak podíl fixního připojení pomocí xDSL dlouhodobě klesá. Zatímco ještě v roce 2010 využívalo této technologie 49 % uživatelů, v roce 2017 jich bylo už jen 34 %.

Vzhledem k tomu, že Český telekomunikační úřad zkoumal celý trh vysokorychlostního přístupu k internetu, je z výsledků patrný dlouhodobý trend v nárůstu obliby WiFi přípojek nejen v domácnostech, ale také ve firmách. „Z celkového počtu našich 10 tisíc zákazníků je 1 tisíc přípojek firemních. Přitom toto číslo stále narůstá, a to rychleji než dříve. Zatímco v předchozích letech byl meziroční nárůst firemních zákazníků 20 %, nyní představuje 35 %,“ potvrzuje trend Filip Figala, ředitel marketingu a prodeje společnosti AIRWAYNET a.s.

Jakub Rejzek z Výboru nezávislého ICT průmyslu k nárůstu počtu bezdrátových přípojek doplňuje: „V Evropě, ale i ve Spojených státech a dalších zemích roste podíl malých operátorů poskytující služby v přístupové síti založené na WiFi. Technologie se v posledních několika letech výrazně posunula, je robustní a cenově dostupná. Společně s dostatečně dimenzovanou páteřní sítí představuje velmi konkurenceschopnou alternativu k přenosu dat v telefonní síti.“

Firmy se stále více přesvědčují o výhodách připojení prostřednictvím WiFi, které jim klasické drátové přípojky (xDSL, kabelová televize) nemohou nabídnout. Mezi ně kromě non-stop technické podpory patří garantované připojení a řešení na míru. „Firemní zákazníci oceňují to, že jsou naše služby šité na míru jejich potřeb. Co však oceňují nejvíce je fakt, že jim poskytujeme linku, která je neagregovaná. To znamená, že sjednaná rychlost a odezva připojení je v síti vyhrazena pouze jim,“ říká Figala.

Nespornou výhodou připojení bezdrátem je také výrazně rychlejší řešení případné poruchy. „Obvykle vyjíždíme k zákazníkovi do dvou hodin od jeho zavolání, přičemž samotná výměna spoje stožáru panelového domu zabere necelých 15 minut. Oproti tomu například porucha klasické přípojky představuje opravy i v řádu několika dní,“ dodává Figala.

Obliba WiFi na českém trhu je způsobená zejména tím, že k připojení není nutná pokládka kabelů. Pro WiFi systémy je typické, že využívají pro přenos dat vlnění o určité frekvenci. Jedná se v podstatě o tentýž druh vlnění, které dokáže člověk vnímat jeho smysly, jako například světlo nebo zvuk. Elektromagnetické vlnění má sice oproti světlu řádově delší vlnovou délku, ale stále jde o zcela bezpečnou intenzitu záření. „Z hlediska fyzikálních vlastností platí, že vyšší frekvence představuje menší náchylnost k rušení signálu a zároveň vyšší kapacitu pro přenos dat, na druhou stranu však horší průnik překážkami jako je například terén nebo stavby. Tento problém však řeší hustá síť vysílačů, která provádí připojení na krátké vzdálenosti. Například v Praze připadá na každý kilometr zhruba jeden vysílač,“ uzavírá Jan Křivský, technický ředitel společnosti AIRWAYNET a.s.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …