Průzkum: Proč restauratéři odkládají EET? Přijde jim drahé a nevýhodné

09.09.2016 17:24 | Zprávy

Do zavedení elektronické evidence tržeb v souladu se zákonem č. 112/2016 Sbírky už zbývá necelý čtvrtrok. Přestože se provozovatelé gastronomických zařízení vystavují postihu až do výše půl milionu korun v případě, že jejich evidenční systém nebude k 1. prosinci 2016 funkční, až 30 000 subjektů zavedení EET odkládá. Důvody zjišťoval v rámci rychlého průzkumu český dodavatel elektronických pokladen pro gastronomii Storyous.

Průzkum: Proč restauratéři odkládají EET? Přijde jim drahé a nevýhodné
Foto: hkstrategies.cz/CC
Popisek: EET, elektronická pokladna. Ilustrační foto.

Důvody, proč se podniky EET tolik brání, jsou takřka všude stejné. Podle majitelů stravovacích zařízení anebo jejich provozních je EET příliš složité, obávají se přehnané finanční investice, ale také mají strach z rychlosti zavedení. Za největší problém považují nutnost pořídit si nové pokladny, aniž by měli čas se s jednotlivými řešeními seznámit, strach mají ze složitého ovládání a nutnosti proškolovat na něj veškerý personál. Pro celou řadu podniků je problémem také zajištění dostatečně kvalitního internetového připojení - 13,5 % z nich totiž nemá internet zaveden vůbec.

Informace k zavádění EET připadají podnikům příliš složité, málo důvěryhodné a nepřehledné - platí to i pro novou metodiku Ministerstva financí. Podniky přiznávají, že nejvíce pracují s ústními informacemi od kolegů z branže a známých, a s těmi, které slyší v médiích. Na základě toho mají dojem, že je Ministerstvo financí nedokázalo přesvědčit o žádné výhodě, kterou jim EET přinese. Pokud by tomu bylo naopak, byla by jejich motivace výrazně vyšší.

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: PV

Bc. Otakar Březina byl položen dotaz

Potravinová soběstačnost

Myslíte, že je reálné, být potravinově zcela soběstační? Jak toho chcete docílit, když zemědělců, ale i úrodné půdy ubývá? A byť souhlasím s tím, že kupovat produkty vypěstované zde je dobré, bohužel je to mnohdy také dost drahé – třeba když jdete nakoupit na farmářské trhy. A ne každý si to dnes mů...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Premiér Fiala ztrácí nervy

9:16 Jiří Paroubek: Premiér Fiala ztrácí nervy

Pár dní před volbami do poslanecké sněmovny poskytl premiér Fiala rozhovor Mladé frontě DNES. V tomt…