Průzkum: V prevenci rakoviny hrají velkou úlohu potravinové doplňky

28.06.2018 18:12

Zhoubná onemocnění, s výjimkou geneticky podmíněných forem rakoviny, jsou civilizační choroby. S rozvojem společnosti, technologií a znečištění stoupá i jejich výskyt.

Průzkum: V prevenci rakoviny hrají velkou úlohu potravinové doplňky
Foto: pixabay.com
Popisek: Analýza - ilustrační foto

V důsledku dlouhodobého fyzikálního, chemického, nutričního i biologického stresu musíme čelit tzv. onkogenním virům, které mohou stát za vznikem rakoviny. To vše doprovází každodenní shon, práce pod tlakem a interpersonální konflikty. Tyto civilizační vlivy působí komplexně a mohou vést k fatálnímu zvratu buňky normální v buňku nádorovou.

Jaké jsou nejdůležitější principy prevence?

  1. Dostatek ovoce a zeleniny v jídelníčku. „Ovoce a zelenina totiž obsahují fytochemické látky ze skupiny polyfenolů a flavonoidů, které mají protinádorové účinky. Denní dávka by měla odpovídat 2 : 1 ve prospěch zeleniny, pro 70 kg člověka tedy alespoň 500 g zeleniny a 200 g ovoce za den. Významný je tzv. princip duhy, tedy zastoupení zeleniny všech druhů a barev a pokud možno z ekologických zdrojů,“ upozorňuje MUDr. Pavel Hanzelka, gastroenterolog a odborný konzultant společnosti LR Health & Beauty.

  2. Redukce tučných a sladkých nutričně chudých jídel. Obsahují minimum vitamínů a minerálů a fytochemické látky neobsahují vůbec. „Přednost by měly mít rostlinné tuky z oliv či ořechů, eliminovat bychom měli rizikové formy úpravy, jako jsou smažení a grilování. Významný protinádorový potenciál mají ořechy, rajčata, brokolice, hlávkové zelí, česnek, cibule, kurkuma, zelený čaj, červená řepa, ale i kvalitní kakao či hořká čokoláda,“ říká MUDr. Pavel Hanzelka z LR Health & Beauty.

  3. Dostatek pohybu – námaha snižuje vnímání stresu, zlepšuje psychickou pohodu a díky tomu i funkci imunitního systému.

  4. Podstatné je vyvarovat se kouření a nadměrné konzumaci alkoholu. Obojí jsou silně rizikové faktory vzniku nádorového bujení.

Potravinové doplňky, které představují v prevenci i léčbě rakoviny významnou podporu. „Vhodné jsou neslazené přírodní vitaminové koncentráty či imunonutriční houby, například reishi. Látky v ní obsažené stimulují imunitní systém a skupinu triterpenoidů, které jsou schopny likvidovat nově vzniklé nádorové buňky. Kvalitní prevenci představuje i aloe vera s více než 200 účinnými látkami. Důležitá je vždy kvalita zpracování a garance obsahu účinných látek v každém produktu,“ upozorňuje MUDr. Pavel Hanzelka z LR Health & Beauty s tím, že potravinové doplňky nejsou léčiva a nenahrazují klasickou léčbu, mohou ale posílit prevenci i samotný boj se zákeřnou nemocí. „Složení a kombinaci potravinových doplňků bychom měli vždy konzultovat se svým ošetřujícím lékařem,“ říká na závěr gastroenterolog MUDr. Pavel Hanzelka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

15:57 Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

Když jsem si o víkendu přečetl některé články v denním tisku, věnované osvobození republiky před 79 …