Radek Pokorný: Noční vlci a panika na politické scéně. Ohrožení státu několika desítkami ruských motorkářů

05.05.2016 15:26

Radek Pokorný se zamýšlí nad strachem, který vyvolala jízda nočních vlků Evropou, a nad normálním lidským přístupem Jihomoravského hejtmana, který se znovu dostal do klatby.

Radek Pokorný: Noční vlci a panika na politické scéně. Ohrožení státu několika desítkami ruských motorkářů
Foto: David Daniel
Popisek: Jihomoravský hejtman Michal Hašek

Průjezd ruských motorkářů z klubu Noční vlci a zejména společné položení květin u hrobu padlých sovětských vojáků z Druhé světové války v Brně spolu s jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem vyvolalo u havlistů z pražské kavárny hysterické reakce. Skupinové foto s ruskými motorkáři si Hašek totiž vyvěsil na svůj Facebook. „Někdo má fotky s českými tuneláři z 90. let či nedávné doby, já mám ze včerejška foto s ruskými motorkáři,“ okomentoval snímky Jihomoravský hejtman při inkvizičním výslechu v České televizi.

Vyslanci svobodného Ruska

Noční vlky, kteří se přesunuli do Brna z polských hranic, neboť je Poláci věrni svému letitému antiruskému komplexu odmítli vpustit na své území, přivítaly v Brně zhruba tři stovky fanoušků. Pietního aktu, který se konal na ústředním brněnském hřbitově, se kromě motorkářů zúčastnil spolu s hejtmanem Haškem i generální ruský konzul Alexandr Budajev.

Členy nejstaršího ruského motorkářského, klubu jehož současným šéfem je Alexandr Zaldostanov, zvaný Chirurg, a jehož členové vyznávají vlastenecké hodnoty - tak vzdálené současným evropským elitám, přivítali i členové klubů vojenské historie v uniformách sovětských vojáků. Vlci prokázali svoji odvahu a vlastenectví i v boji proti ukrajinským fašistům po boku domobrany na Donbase i při ochraně klíčových dopravních uzlů po referendu na Krymu. Zaldostanov dokonce prohlásil, že byl jedním z těch, kteří inspirovali Vladimíra Putina k připojení Krymu k Rusku. Za to se motorkář dostal i na sankční listinu EU a USA.

Vyslanci svobodného Ruska, za které Noční vlky mnozí považují, byli v moravské metropoli přivítáni chlebem a solí, u památníku padlých sovětských vojáků pak položili věnce a poklonili se jejich památce. Za normálních okolností a v normální zemi by takováto mise nevzbudila žádný rozruch. Ovšem pražská kavárna spustila takový pokřik, že se návštěva okamžitě stala nejen důležitým politickým tématem, ale také předmětem nenávistných komentářů médiích. Česká televize přispěchala s komentářem svého salónního rusobijce Libora Dvořáka, který se divákům svěřil, že kdyby byl v kůži hejtmana Haška rozhodně by se s „putinovými extrémisty“ nesešel.

Michal Hašek a tribunál ČT

Michal Hašek byl také pozván do večerního vysílání ČT, kde ho moderátor Dolanský zkoušel přimět k tomu, aby se doznal, z jakého důvodu se nechal vyfotografovat s ruskými motorkáři, na než jsou prý uvaleny protiruské sankce. Když ho Hašek několikrát upozornil na to, že lže, neboť kdyby byli motorkáři na sankčním seznamu, těžko by mohli překročit hranice Schengenu, nezmohl se na nic jiného než mávání fotografií motorkářů při pietě v Brně. Výkon pana Dolanského připomínal spíše výslechové metody Urválků a spol. - než moderaci veřejnoprávní televize.

Povinnou figuru vystřihli i poslanci napříč politickým spektrem, na které se Česká televize obrátila. I pobouřený předseda ODS Petr Fiala vyslovil své znepokojení: „Je to velká chyba a myslím, že demokratický politik si má opravdu rozmyslet, s kým jde kam klást nějaké věnce a fotografuje se.“ Předseda ODS doufá, že Haškovo gesto neznamená, že by se sociální demokracie přikláněla k politickému radikalismu. To určitě ne, naopak v protiruské propagandě si v ničem nezadá s havlisty ovládanou ODS. Což dokázali hned následující reakce představitelů ČSSD.

Předseda sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) zaujal svoji obvyklou vyčkávací pozici, neboť dobře ví že sobotkovsko-dienstbierovské neomarxistické křídlo ve straně slábne - a po krajských volbách může být ještě hůře. „Každý politik je zodpovědný svým voličům za svoje činy, je to spíš otázka na hejtmana Haška,“ řekl šalamounsky. Vzápětí však dodal: „Se skupinou, která se fotí například s vlajkami států, které nejsou mezinárodně uznány a náleží suverénní Ukrajině, bych se nesetkával.“

Pokrytectví napříč politickým spektrem

Opravdu? Neslyšeli jsme, že by pan předseda protestoval proti tomu, když před nedávnem vlály ze sněmovních oken vlajky nikým neuznaného Tibetu. Stejně se vyjádřila i ministryně Marxová. „Kdybych to byla já, něco takového bych neudělala,“ uvedla v protektorátní póze. Pozadu v odsouzení Haška nezůstal ani její vládní kolega Herman (KDU-ČSL). „Každý tím, co děláme a říkáme, dáváme jistý signál - jaké jsou naše priority, čemu dáváme přednost. Dáváme výpověď především sami o sobě,“ řekl ministr kultury. Zlatá slova. To předseda Starostů, kteří se před nedávnem utrhli ze řetězu Kalouskově TOP 09 Petr Gazdík, rovnou prohlásil, že se Hašek asi zbláznil. 

Své opovržení nad Haškovým „hanebným“ činem vyjádřil i komentátor Práva Alexandr Mitrofanov. Bývalý komunista, ze kterého se jako z mnoha jiných normalizačních propagandistů stal přední propagandista Bruselu a zarytý nepřítel prezidenta Miloše Zemana, se ve svém komentáři nazvaném příznačně „Hejtman vyje s vlky“ rozhořčuje nad tím, že Hašek svým činem diskredituje údajně Českou republiku. „Občan Hašek bez jakýchkoli problémů může obdivovat činy členů tohoto klubu, například aktivní účast v ruské anexi Krymu v součinnosti se „zelenými mužíky“. Hejtman Hašek svou exhibicí jde proti vládě státu, jehož měl být představitelem,“ píše Mitrofanov.

Kdo nás osvobodí příště?

Mitrofanov stejně jako celá pražská kavárna opakuje trapné lži o anexi Krymu. Právě v těchto dnech, kdy jsme si připomněli masakr provedený fašistickými bojůvkami podporovanými kyjevskou vládou, které zaživa upálily v Oděse téměř stovku nevinných lidí, se ukazuje, co by asi čekalo Rusy na Krymu, kdyby se jeho obyvatelé nepostavili na odpor. Nebo snad pan Mitrofanov souzní s výroky pana Bartušky, který tento hrůzný masakr veřejně obhajoval? 

Mitrofanov pokračuje: „Hejtmanova exhibice tedy mířila na české občany. Hlavně na ty jihomoravské. Hašek je, jak známo, úzkostlivě pravdomluvný člověk. Před minulými krajskými volbami jistě jen nedopatřením zapomněl říci, koho že obdivuje tak bezmezně, že je schopen kvůli němu zapomenout na povinnosti voleného politika a raději výt s vlky. Teď to už všichni vědí.“

To je ovšem zajímavé. Hašek to prý dělá kvůli voličům. To ovšem znamená, že i podle Mitrofanova většina voličů souhlasí s Nočními vlky a putinovou politikou. Kde udělali soudruzi z pražské kavárny chybu? Dnem i nocí masírují občany svojí propagandou a ono to stále méně funguje.

Ruští radikální nacionalisté a Putinovi kamarádi, jak o Nočních vlcích píše náš tisk, mají tedy podle Mitrofanova zjevně podporu českých občanů, když se Haškovi vyplatí tato „exhibice“ před blížícími se krajskými volbami.

Na památník z druhé světové války v Lipsku představovaný sovětským tankem T-23 před nedávnem někdo napsal „osvoboďte nás znovu“.

Možná to nemusí být zcela nesmyslné přání. Ale pomoci si musíme především sami.

Vyšlo na protiproud.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.