Radek Rozvoral: Milionové podnikání za peníze nás všech

20.05.2014 18:38

Není nic jednoduššího než založit podnikání na bázi státních dotací z peněz daňových poplatníků. To se to potom musí krásně podnikat.

Radek Rozvoral: Milionové podnikání za peníze nás všech
Foto: Hans Štembera
Popisek: peníze, ilustrační foto

Řeč je o sportovním podnikání společnosti Česká sportovní a.s. a dalších podobných pijavic přisátých na peníze nás daňových poplatníků. Když sedí kamarádi na těch správných židlích, tak i sport může být krásný byznys.

Jak jinak si vysvětlit počínání Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy při rozdávání stamilionových dotací na investice do sportovišť, při kterých ministerstvo rozdělí 820 milionů korun. Pan Chládek (ČSSD) měl při svém nástupu do ministerského křesla plno velkohubých prohlášení, že se musí dotace do sportu co nejvíce ztransparentnit, ale jak už to s takovými politickými prohlášeními bývá, skutek utekl.

Tak třeba již zmíněná Česká sportovní a.s. získala ve prospěch svých tenisových klubů Sparta Praha a Prostějov 36,5 milionů korun navzdory k tomu, že z jiného balíku peněz MŠMT vyinkasovala stejná společnost před nedávnem na pořádání atletické Zlaté tretry, či různé tenisové akce dalších 28,5 milionů korun. Navíc oficiálními sponzory této společnosti jsou státní firmy Lesy ČR a České dráhy, které podle mého názoru na své monopoly reklamu ani nepotřebují.

Návrh dotací projednala minulý týden Národní rada pro sport, kterou při svém úřadu ministr Chládek zřídil, a to jednání neproběhlo zcela idylicky. Dva poslanci, kteří jsou členy rady, se hlasování o návrhu raději zdrželi. Předseda sněmovního podvýboru pro sport Jiří Holeček (ANO) k tomu řekl: „Celý ten návrh nám dali k dispozici pouhý den dopředu, těch 21 stránek excelových tabulek popsaných drobným písmem se ani nedalo řádně prostudovat, proto jsem se zdržel.“

Co k tomu závěrem říci? Jako předseda Tělovýchovné jednoty ve své rodné obci jsem pro, aby do sportu chodily státní dotace pro nezisková občanská sdružení, ale aby na tom někdo stavěl byznys, je odporné. Dle mého názoru je to rozkrádání peněz daňových poplatníků v přímém přenosu na bázi politiky oligarchie a musíme to do budoucna změnit.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Rozvoral - profil

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…