Radek Sárközi: Vláda sice vysoutěžila nejlevnější nabídku, testy ale nejsou dostatečně kvalitní

12.04.2021 12:52

Ve středu obdrželi ředitelé více než 8 000 škol prostřednictvím datových schránek informace z MŠMT (13 souborů, více než 100 stran textu). Ve čtvrtek si pak jeli vyzvednout testovací sady do trojkových obcí.

Radek Sárközi: Vláda sice vysoutěžila nejlevnější nabídku, testy ale nejsou dostatečně kvalitní
Foto: Eugen Kukla
Popisek: Předseda spolku Pedagogická komora Radek Sarkozi

Ředitelé škol na Moravě a v Kraji Vysočina (viz tabulka v příloze) po rozbalení zásilky zjistili, že obdrželi testy Singclean, jejichž použití je mnohem náročnější, než v případě testů Lepu Medical, které byly distribuovány na české školy. Navíc nebyl u testů dostatečný počet stojánků (ideálně by měl mít každý žák svůj). Pracovníci škol se tak jali vyrábět vlastní stojánky "na koleně". Někde k tomu využili stavebnici duplo, jinde rozstříhali plata na vajíčka (což není právě hygienické...) nebo si je vytiskli na 3D tiskárně (což není příliš ekonomické, ale materiál lze snadno dezinfikovat).

Vláda sice vysoutěžila nejlevnější nabídku testů, ale toto testy nejsou dostatečně kvalitní. Aktuální prodejní cena testů Singcelan činí 0,8 dolaru (17,50 Kč). To je o polovinu méně, než kolik stojí testy Lepu Medical. Ovšem vícenáklady, spojené s výrobou stojánků ve školách, cenu testů výrazně zdražují o materiál a práci zaměstnanců škol.

Testy nejsou vhodné pro hromadné testování žáků ve školách. Nezávislé ověření kvality obou těchto testů prokázalo, že nejsou dostatečně kvalitní a dokážou detekovat jen výrazně vysokou virovou nálož (kvalitní antigenní test je až 20x citlivější). A to v laboratoři. Neprofesionální odběr vzorku dítětem ve škole procento úspěšné detekce nákazy dále výrazně snižuje. Procento pozitivně testovaných dětí bude minimální, ale to neznamená, že nejsou nakažení - spíše to znamená, že se používají nekvalitní testy nevhodné pro samotestování žáků.

Anketa

Je vám líto, že Tomáš Petříček končí na ministerstvu zahraničí?

hlasovalo: 13163 lidí

Dnešní testování zabralo přibližně 1 vyučovací hodinu (45 minut)

Záleží na velikosti tříd (v jedné třídě ZŠ může být až 34 žáků) a organizaci. Tisková mluvčí MŠMT chybně uvedla, že testování může probíhat i venku před školou, ale vzhledem k venkovní teplotě to aktuálně není možné (testy musí být používány při teplotě alespoň 15 stupnů Celsia).

Někteří rodiče pro jistotu otestovali své děti už o víkendu doma. Pomocí testů, které si sami zakoupili. Stejně tak učitelé.

Více než 40 procent zaměstnanců škol marně čeká na 1. termín očkování

Z přibližně 330 000 pracovníků škol bylo k 10. 4. 2021 naočkováno:

  • 74 082 - pouze 1. dávka
  • 52 384 - obě dávky
  • 126 466 - pracovníků škol má alespoň jednu dávku
  • 214 726 - pracovníků ve školství se zaregistrovalo k očkování v centrálním rezervačním systému
    (41 % tudíž stále čeká na první termín očkování)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

11:34 Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

Denní glosa Jiřího Weigla