Radim Hreha: Vliv magnátů mohou redukovat pouze veřejnoprávní média

01.12.2013 17:31

Koncentrace médií v rukou několika mediálních magnátů není v zájmu demokratické společnosti, nicméně v podmínkách tuzemského tržního kapitalismu je zřejmě nepostihnutelná, tudíž nezměnitelná.

Radim Hreha: Vliv magnátů mohou redukovat pouze veřejnoprávní média
Foto: Hans Štembera
Popisek: Noviny, ilustrační foto

Nezměnitelná je i etika, morálka či profesionalita všehoschopných šéfredaktorů, komentátorů a dalších mediálních aktérů, kteří slouží svým chlebodárcům. Ti všichni, stejně jako jejich předchůdci z dob totality, musí navenek sofistikovaně, nicméně prvoplánově prosazovat zájmy svých vydavatelů, či majitelů. Konkurovat jim mohou pouze média veřejné služby, avšak za podmínky postupného vymýcení dosavadního protežování žurnalistických hvězd privátních mediálních domů.

Bakalovo převzetí vydavatelství Economia bylo PR-ově postaveno na novém etickém kodexu. Bakalův člověk v Economii, Michal Klíma to prezentoval takto: „Bakala ovšem přináší víc než jen svůj český rodný list a peníze, které vydělal svou podnikatelskou činností. Přináší i zkušenost člověka, který prožil polovinu života ve Spojených státech amerických, zemi, kde je svoboda slova posvátnou věcí. Legendární První dodatek k Ústavě Spojených států z roku 1791 je nejkratší a nejpregnantnější formulací, která zaručuje nezávislost tisku na politické moci: ´Kongres nevydá zákon zavádějící náboženství nebo zakazující svobodné vyznávání náboženství nebo omezující svobodu slova nebo svobodu tisku nebo právo lidu pokojně se shromažďovat a požadovat po státu nápravu křivd.´ Pro české noviny a časopisy snad nemůže mít majitel lepší předpoklady, než jakými jsou český původ a americký vztah k médiím. Ovšem Zdeněk Bakala je rovněž podnikatelem, který má své obchodní zájmy. Je možné zaručit svobodu slova, pokud se dostane do rozporu s těmito zájmy? Spolu s převzetím vydavatelství Zdeňkem Bakalou vstoupí v Economii v platnost nový etický kodex závazný pro všechny novináře. Tento kodex bude řešit i to, jak budeme informovat o záležitostech, které se týkají našeho většinového majitele. Základem tohoto přístupu bude otevřenost a vyváženost. Situace, kdy vlastník vydavatelství podniká i v jiných oborech, není ojedinělá a zkušenost ukazuje, že nemusí být v žádném rozporu s redakční nezávislostí. Rozhodně však je výzvou k zvýšení novinářské profesionality. Ostatně Economia není prvním Bakalovým vydavatelstvím. Před dvěma lety převzal od Karla Schwarzenberga vydávání týdeníku Respekt a prokazatelně mu zachoval plnou redakční nezávislost.“

Michal Klíma už nedodal, že Respekt standardně nedodržoval etický kodex Syndikátu novinářů ČR za Schwarzenberga stejně jako pod Bakalou. Klíma rovněž nemohl tušit, že Bakalova média budou mít unikátní příležitost prokázat svou redakční nezávislost v souvislosti s aktivitami svého chlebodárce v důlním průmyslu na Ostravsku. Kodex – nekodex, investigativní štiky z Bakalovy stáje kauzu OKD, která hýbala republikou, jako by snad ani nezaregistrovaly. Nezájem „vysvětlil“ držitel Peroutkovy ceny za novinařinu Erik Tabery osobitě, že referovat negativně o svém majiteli by byl střet zájmů. „Zřejmě jen málokdo by oponoval tomu, že chválit svého majitele by působilo nepatřičně. Pokud ale nemáme někoho chválit, nemůžeme ho ani kritizovat. I proto jsme se rozhodli, že o aktivitách našeho majitele – Zdeňka Bakaly – nepíšeme.“

Vstup Andreje Babiše do mediální branže jeho opinion makeři prezentovali navlas stejně, jako Bakalovci. Základním fetišem je opět nový Etický kodex nového vydavatele. Ten připraví kontroverzní mediální odborník Karel Hvížďala (rovněž laureát ceny Františka Peroutky). Bude proto zajímavé, jak se vypořádá se vztahem podřízených médií ke svému vlastníkovi. Věřme, že tentokrát neopíše něco z německých médií, příp. od Bakalovců, nýbrž bude originální. Buď jak buď, bude to úplně jedno. Babišovi novináři na něj budou zvysoka kašlat stejně, jako Tabery a spol. Dodržování etického kodexu prý není soudně vymahatelné, jak vám vysvětlí u Městského soudu v Praze, specialistka pro spory na ochranu osobnosti, soudkyně Jaroslava Lobotková.

Vzhledem k aktuálnímu vývoji je proto nutné trvale zvyšovat profesionalitu zpravodajství a publicistiky veřejnoprávních médií. Mimo jiné omezováním podezření ze zneužití produkce médií veřejné služby ke zhodnocování investicí mediálních magnátů. Kupříkladu upřednostňováním pozvání „doporučených“ vytypovaných novinářů do vysílání apod.

Vznikající situaci je nutno řešit i systémově, není-li už pozdě. Jednou z možností je rozšíření snižujících se kompetencí tzv. vysílací rady RRTV ve stylu nově založeného britského nezávislého regulačního orgánu, jenž by analyzoval činnost médií a tvrdě finančně postihoval neetické praktiky. Nový dozorový orgán by měl být teoreticky na médiích i politicích nezávislý.

Faktem je, že Zdeněk Bakala během předvolební kampaně v roce 2010 věnoval 28,5 milionu korun třem politickým stranám, ODS 15 milionů korun, TOP 09 7,5 milionu korun a Věcem veřejným 6 milionů korun, věnoval i 2,5 milionu korun na prezidentskou kampaň Karla Schwarzenberga. Kolik a komu věnoval, resp. bude věnovat Andrej Babiš, dosud jasné není. Nicméně jakoukoliv úpravu, či novelu v oblasti regulace médií musí schválit parlament. Myslíte, že sněmovna v současném složení bude schopna něco takového schválit? Věřme, že ano. I když spojený lobbing obou mediálních magnátů může generovat tlak, kterému nemusí odolat ani Hrad.

Radim Hreha

Autor je mediální analytik a bývalý ředitel Slovenské televize


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…