Radim Valenčík: Konec penzijní reformy?

19.09.2017 16:13

V pátek 15. září, den po té, co ukončila činnost Potůčkova komise k penzijní reformě, věnovala se této události ČT 24 v rámci pořadu Události, komentáře. Pod dost zavádějícím názvem "Konec důchodové reformy".

Radim Valenčík: Konec penzijní reformy?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radim Valenčík

Diskuse v rámci pořadu byla avizována takto:

"Expertní důchodová komise skončila. Zásadní změnu penzí ale nenavrhla - nedokázala se na ničem shodnout. Její předseda tvrdí, že důchodový systém sice nezkolabuje, je ale otázka, jestli nebude vyplácet jen almužny. Znamená to konec důchodové reformy jako takové? Budoucnost důchodů v Česku probereme s ekonomickým expertem ČSSD Michalem Píclem, členkou sněmovního výboru pro sociální politiku Markétou Adamovou /TOP 09/ a ekonomem a externím poradcem ministra financí Alešem Michlem."

Celý záznam je ZDE
Jednalo se o jeden z nejslabších pořadů v UK ČT 24, ve kterém byly zopakovány veřejnosti stále sugerované opakující se nepravdy – buď žádná reforma a penzijní systém bude neudržitelné, nebo fondový systém. Uvedu jen stručný vlastní záznam (nepodstatné, resp. stále se opakující jsem vynechal):

Markéta Pekarová Adamové TOP
Potůčkova komise prakticky nic nepřinesla, jen zrušení druhého pilíře, ničím to nenahradila, neřešila dlouhodobou udržitelnost. Pokud nezreformujeme penzijní systém, budou penze jen almužny. Reforma je nutná. Dnes je 1/5 důchodců, bude to 1/4, 1/3... Důchody by pak byly velmi nízké. Důchodová reforma = obnovit druhý pilíř.
Michal Pícl ČSSD
Komise doporučila zásadní věci, např. zrušení druhého pilíře bylo zásadní věcí. Penzijní systém je součástí státního rozpočtu, a proto je trvale udržitelný, žádná reforma není nutná. Na důchody vždy bude. Důležité je jen řešit valorizace. Stačí např. více danit kapitál a větší progrese zdanění.

K tomu pak uvedli experti:
Tomáš Sedláček
Nespoléhat se na stát a šetřit vlastní peníze.
Aleš Michl
Pokud chceme, aby důchod vzrost nad dnešních 40 % z příjmu, musíme něco udělat a žádný z politiků neřekl jak. Jsou tři možnosti: Garantovaný základní příjem, výplaty podle toho, kdo co odvedl, dobrovolné soukromé spoření. Dnes se spoří do hodně regulovaných produktů, nutno rozvolnit. Politici musí říct – musíte si spořit. Není jiný parametr, jak to měnit.

To, že se opakují stereotypy a nepravdy, mě zase tak moc nepřekvapilo. Podobné stereotypy a nepravdy jsem zaznamenal České pozici a zde je podrobil kritice, VIZ:

Zopakují jen stručně:
1. Vyvést z průběžného systému fondovou část znamená rozložit průběžný systém, který je nejstabilnějším základem penzijního systému (ať se na finančních trzích bude dít cokoli).
2. V dnešním světě nesplatitelných dluhů a očekávaných turbulencí je snaha natlačit velkou část obyvatelstva (zejména slabších zemí) totožná s vytvářením skládek toxických odpadů, tentokrát v podobě toxických finančních aktiv. Budeme mít velký problém udržet 3. pilíř s konzervativním portfoliem, natož nějaké rozvolnění či destrukční 2. pilíř.

3. Stabilitu penzijního systému na neomezeně dlouhou dobu a podstatně vyšší výnosnost systému lze zajistit v rámci průběžného systému zvýšením zásluhovosti (přechod k NDS systému). Jinak řečeno – nejlepší způsob zabezpečení na stáří by v podmínkách plně zásluhového systému bylo racionálně volit trajektorii celoživotního uplatnění (včetně životosprávy a celoživotního vzdělávání) tak, aby člověk mohl a chtěl být delší dobu produktivně činný, čímž současně vytváří podmínky pro ty, kteří z různých důvodů tuto možnost nemají (v tom je základní typ solidarity systému penzijního pojištění).

Překvapilo mě, že Aleš Michl tuto možnost jako externí poradce ministra financí nezmínil, protože právě toto řešení je navrhováno ANO (a ANO je jediný politický subjekt, který jde s tímto sociálním, solidárním a racionálním řešení do těchto voleb (o čemž v pořadu UK ČT 24 nepadlo ani slovo), VIZ:

Jinak – na posledním zasedání Potůčkovy penzijní komise jsem byl. Myslím, že odvedla dost velký kus práce, když udržela kvalifikované vedení odborných diskusí k otázce reformy penzijního systému a odrazila všechny účelové tlaky na vytunelování českého penzijního systému. Ke skutečné reformě založené na zvýšení zásluhovosti a tudíž i motivacím k vytvoření zdrojů na základě prodloužení doby produktivního uplatnění člověka však nic moc neudělala. Dozvěděl jsem se však, kdo příslušnou obsáhlou část k reformě penzijního systému pro ANO zpracoval a svým způsobem mě to potěšilo. Je to člověk, o jehož postoji k solidaritě, o jehož poctivosti a kvalifikovanosti nemám pochyb.

Právě v tuto dobu jsem zpracoval rukopis (pracovní verzi) příspěvku na jednu vědeckou konferenci, která se zanedlouho bude konat na VŠE. Vzhledem k aktuálnosti ji uveřejním na pokračování. Jsou v ní sice některé části, které jsem publikoval na svém blogu již dříve (a které se pokusím v maximální míře vynechat, ovšem jen v takové míře, aby to nebylo na úkor srozumitelnosti celku), ale je tam i řada nových a důležitých prvků, které jsou významné i z hlediska blížících se voleb a pochopení toho, o co jde.
 

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…