Radko Kubičko: Nečasovi policejní plukovníci a podplukovníci

16.06.2012 11:00

To, že policie pracuje jednou dobře a podruhé na jakousi politickou objednávku kohosi, je asi jediným faktem, na kterém se shodnou přední rétoři vládního tábora i opozice.

Radko Kubičko: Nečasovi policejní plukovníci a podplukovníci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Děje se tak ale výběrově, podle toho, koho policie právě stíhá. Jen co jsme to slyšeli od obviněného opozičního poslance Ratha při jeho slavné parlamentní řeči, je tu zase cosi naznačováno, že policie pracuje bůhví jak.

Jen co zažádala o zbavení imunity místopředsedkyně sněmovny z TOP 09 Parkanové, její stranický místopředseda Kalousek přispěchal s teorií o policejní zvůli a honu na čarodějnice, který citlivě upřesnil zmínkou o Petrových kamenech ze známého historického procesu na severní Moravě. 

Korunu tomu nasadil premiér Nečas, když odmítl, aby o tom, kdo bude ve vládě, rozhodovala parta policejních plukovníků nebo podplukovníků. I když to bylo trochu v jiné souvislosti, když Nečas vysvětloval, že kvůli kauze nerezignuje sám nebo že neodvolá své ministry, znělo to hrozivě. Kdyby aspoň řekl jen parta plukovníků, bylo by to tak nějak obecné. Ale když použil i podplukovníky, tak to vypadá, že snad ví o nějakém spiknutí a temně kohosi varuje.

Policejní prezident to zřejmě tak pochopil, když se ohradil, že je práce policie politiky neustále zpochybňována. Přitom je nutné přičíst opoziční ČSSD, že ona se chovala přece jen uměřeněji, její přední politikové se k Rathově argumentaci o hrůzné policejní chobotnici nepřidali, špičky koalice tolik soudnosti asi nemají.

A je tu i společenský kontext. Už nějaký čas je česká veřejnost velmi znechucena aférami, které zavánějí korupcí. Frustrace dlouhá léta plynula hlavně z toho, že některé kauzy jsou otevřeny a záhy zavřeny. Škody z předražených zakázek jsou známy, ale viníci se nějak nenacházejí.

Teď to vypadá, že policie začala razantně jednat a šetří konkrétní škody. O tom, jestli správně, by měl rozhodnout soud. A jsou to právě politikové, kteří se o její práci vyjadřují s despektem, což dříve, když policie zase tolik nejednala, rozhodně nečinili. Nad tím by se tedy měli především zamyslet, manévrovací prostor při vydávání svých kolegů trestnímu stíhání beztak nemají, oni totiž soudem nejsou, neměli by proto bránit standardním mechanismům.

A spíše než na kritiku policie by se měli politikové soustředit na to, aby předražené zakázky vůbec neexistovaly, a existovaly-li v minulosti, aby viníci byli potrestáni a škoda vymáhána. Jinak budou jejich fráze o šetření ve státním rozpočtu frázemi ještě většími. 

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.