Radomil Bábek: Ať zkrachují! aneb Vládo, měř všem stejně

13.10.2020 18:08

Podnikatelé a živnostníci jsou zvyklí, že se o ně kde kdo otře, že jsou snadným terčem zášti a především, že někteří politici využívají podnikání jako prostředek k vydráždění zloby a třídní nenávisti svých voličů. V minulosti to dělali komunisté, později třeba socialista Mládek, dnes jsou v tom mistry premiér Babiš a prezident Zeman. Každou jedovatost vůči drobným podnikatelům jejich skalní volič ocení.

Radomil Bábek: Ať zkrachují! aneb Vládo, měř všem stejně
Foto: Archiv RB
Popisek: Radomil Bábek, předseda výboru Podnikatelských odborů

Podnikatelé a živnostníci nemají moc šancí se bránit, protože nemají přístup do médií. Ovšem ne proti každé pomluvě je třeba se ozývat, protože ona většinou rychle vyšumí. Tentokrát se však Podnikatelské odbory (ZDE) musí podnikatelů a živnostníků zastat, protože prezident Zeman svým vystoupením a výroky šíří nepravdu a podává společnosti překroucený a neúplný pohled na situaci, v které se podnikatelé a živnostníci ocitli. Postoj vyjádřený výrokem „ať zkrachují, když to nezvládají“, či „neschopní ať zkrachují“ mnozí rádi následují.

Příkladem toho, jak se „myšlenka“ pana prezidenta šíří, jsou výroky, které píší mnozí např. na facebook: „Na slovech „neschopní ať zkrachují“ není nic špatného. A to jednoduše proto, že to tak odjakživa chodí. A nikdy jinak.“ (Jiří Heřmánek, fb)
Tyto věty jsou příkladem toho, jak toxické je vystupování prezidenta a jak se z celé kauzy vytrácí to podstatné, a to covidová situace, jako příčina potíží, v kterých jsou podnikatelé a živnostníci.

Když pomineme nehoráznou selekci prezidenta Zemana, kdy si dovolí posuzovat, které obory jsou potřebné či nepotřebné, která práce je užitečná a která není, pak podstatné je to, že zcela pomíjí, že do kritické situace či existenčních potíží se nedostali podnikatelé a živnostníci vlastním přičiněním, ale vlivem vládních opatření proti koronakrizi.

Anketa

Akceptujete nově vyhlášená vládní opatření?

80%
20%
hlasovalo: 24784 lidí

Pro skalní voliče prezidenta Zemana či Andreje Babiše budou následující řádky asi zbytečné, protože jejich zlobné zakotvení vůči podnikatelům a živnostníkům se pravděpodobně nezmění, ale pro většinu společnosti jistě stojí za to k tomu pár řádků napsat.

Pokud někdo zkrachuje svým přičiněním, nebo právě proto, že se dostatečně nepřičinil, pak je to v pořádku. To je přirozený výběr.

Pokud však někdo zkrachuje, protože mu stát omezil podnikání, zakázal provozovat výdělečnou činnost nebo dokonce jen omezil společnost tak, že podnikatel přišel o příjmy, pak takový podnikatel musí být podpořen státem, právě tím státem, který zapříčinil jeho existenční problémy.

Podnikatel nese plnou odpovědnost za své podnikání, za vše, co dělá, za svá rozhodnutí. Trvám na tom, že stejně tak i stát musí nést plnou odpovědnost za svá rozhodnutí a řešit důsledky opatření, která zavádí. Stalo se bohužel pro tuto vládu normou, že ona koná, ale důsledky nesou jiní. Třeba podnikatelé a živnostníci.
Musí být jasně řečeno: Pokud stát živnostníkovi zavřel krám nebo pokud stát připravil podnikatele o příjmy, musí se stát postarat, aby přežili a, musí jim jejich ztráty nahradit.

Všimněme si ještě zajímavého rozporu v postojích k podnikatelům a k zaměstnancům. Stejní lidé, kteří tak brojí proti tomu, aby stát ochránil podnikatele, kteří si svoje potíže nezavinili sami, neřeknou ani slovo proti záchraně pracovních míst a ochraně zaměstnanců. Přitom situace a podmínky jsou srovnatelné, jen chování státu k oběma skupinám občanů je různé.

Vláda už osm měsíců podporuje asi 800 000 zaměstnanců, a to proto, aby nepřišli o práci. A i kdyby o práci přišli, zase se stát postará, protože budou dostávat podporu v nezaměstnanosti.

Tedy shrnuto: Zaměstnance stát chrání a jejich existenční potíže sanuje – podporou z programu Antivirus, podporou v nezaměstnanosti, ošetřovačkou (na kterou nemají živnostníci nárok!), sociálními dávkami, přídavky atd.
Podnikatelé a živnostníci, kterým stát vzal obživu, stát nezajímají. Asi se mají jít pást.

Vládo, měř všem stejně. Buď podporuj všechny, kteří jsou vinou covidu v potížích, nebo je všechny nech "zkrachovat", podnikatele, živnostníky i zaměstnance. Jak se k tomu, vládo, postavíš?

Radomil Bábek
předseda výboru Podnikatelských odborů

(článek byl napsán pro Forum24)

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …