Radomil Bábek: Česko ve formě? Jak pro koho…

16.05.2023 22:50

Komentář předsedy Podnikatelských odborů k vládnímu balíčku

Radomil Bábek: Česko ve formě? Jak pro koho…
Foto: repro Youtube, BR
Popisek: Předseda Podnikatelských odborů Radomil Bábek

Je správné a žádoucí udělat zásadní reformy hospodaření státu? Samozřejmě, vždyť naši politici, a to ze všech možných stran, nás jen zadlužují a zadlužují. Tak to dále nejde a musíme se z toho dostat. Je však konsolidační balíček Česko ve formě, který nám představila vláda Petra Fialy, tou reformou, kterou potřebujeme? Uvidíme, a posoudíme podrobně jednotlivá opatření.

Než se ale podrobně seznámíme s podrobnostmi balíčku (a už nyní můžeme konstatovat, že úspory jistě nejsou jeho silnou stránkou), mám několik osobních postřehů a poznámek:

Kdybych slyšel jen projev Petra Fialy, odtržený od všech jeho předchozích slov a činů, zatleskal bych a se slzou v oku bych byl šťasten, že máme tak férového a slušného premiéra.

Ministr Jurečka kritizuje předchozí vlády. Má krátkou paměť, protože v nich seděl a rozhodoval. Takže to, co kritizuje, je i jeho dílem.

Ministr Bartoš vystoupil, jako všichni ostatní, s pozitivně a vstřícně laděným projevem. Ten ministr Bartoš, kterému vláda za odměnu a jako odškodné zřídila Digitální a informační agenturu, úřad, nový úřad, přes který se lépe a snadněji bude utrácet za tzv. digitalizaci státní správy. Že o nic nejde? Jistě, jde jen o desítky miliard korun ročně, které Bartoš utratí. To má být příspěvek ke konsolidaci státních financí?

Všichni tiše a nenápadně ignorují fakt, že největší zátěží pro naši ekonomiku i pro kapsy občanů nejsou důchody, ale přebujelý stát, a především podvolení se klimatickému alarmismu a klima politice EU a Německa - Green Deal, dekarbonizace, podpora elektromobility, podpora a upřednostnění OZE, zákazy spalovacích motorů, zelená taxonomie, emisní povolenky a jejich rozšíření atd. To jsou ony hrozby, které devastují naše hospodářství.

Vláda před pěti měsíci zvýšila o 10 % platy všem státním zaměstnancům, potom si ještě zvýšili platy sami poslanci. To ještě před pár měsíci nevěděli, že je nutné šetřit? To se k tomu šetření museli prokousat přes zvyšování nákladů? Nebyl to jen trik, jak si naklonit asi 500 000 státních zaměstnanců? A my máme vládě věřit, že to s nápravou hospodaření státu myslí vážně?

Vláda se skládá z lidí, kteří v opozici vyhlašovali, že jistě nebudou zvyšovat daně, že třeba daň z nemovitosti je nemravná, a že jedině úspory na straně státu jsou správným postojem k hospodaření státu. Byli tito lidé v opozici slepí nebo se jim jen hodilo slibovat?

Řečeno s klasikem, slova, slova, slova, princi. Slova a věty vlády jsou krásné, ale její činy a dopady její politiky, podvolené progresivismu, jsou hrozivé.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…