Radomil Bábek: Ministři, kteří vědomě porušují zákony, nesmí řídit stát

26.04.2021 16:25 | Komentář

Stanovisko Podnikatelských odborů k rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, který zrušil omezení obchodní činnosti a služeb.

Radomil Bábek: Ministři, kteří vědomě porušují zákony, nesmí řídit stát
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Radomil Bábek, předseda výboru Podnikatelských odborů

„Rozhodnutí soudu (ZDE) jen potvrdilo, že ministr jednal v rozporu se zákonem a, že stát soustavně a svévolně diskriminuje živnostníky a drobné podnikatele. Lidé, kteří porušují zákony, nemohou provozovat ani kolotoč, natož řídit stát,“ říká předseda Podnikatelských odborů Radomil Bábek. Podle něho je trestuhodné, že ministr o nezákonném postupu předem věděl, a přesto nezákonné rozhodnutí doporučoval a prosazoval.

Podnikatelské odbory připomínají, že se zdaleka nejedná o ojedinělý případ, kdy stát porušuje zákony. Jen v dubnu 2021 je to již potřetí, kdy soud shledal vládní protipandemická opatření za nezákonná. „Nelze přijmout jako normu, že státní úředníci můžou beztrestně porušovat zákon. Nebyli bychom právním státem, pokud by díky jejich protizákonné činnosti byla omezována práva občanů a vznikala jim škoda nemalého rozsahu. Nesmíme připustit, aby lidé, kteří vědomě porušují zákony, stáli v čele státu,“ říká předseda výboru Podnikatelských odborů Radomil Bábek.

Podle Bábka by se zodpovědný předseda vlády okamžitě všem občanům omluvil a ministra, který porušuje zákony, by bez mrknutí oka zbavil funkce. Navíc, by měli být penalizováni a ze státní služby navždy propuštěni všichni úředníci, kteří nezákonný postup připravovali. „Nic z toho se bohužel nestalo a ani se to nechystá. Soudní verdikty nám vlastně nenápadně sdělují, že tady existuje nikým nevolená „partička“, která opakovaně, zatím beztrestně, porušuje zákony, uzurpuje si moc a svévolně rozhoduje o osudu občanů. Necháme-li si to líbit, bude ČR brzy gangsterským stát připomínajícím některé africké či asijské autoritářské režimy,“ doplňuje předseda Podnikatelských odborů Radomil Bábek.

Podnikatelské odbory – Unie podnikatelských a živnostenských spolků, z. s. - mají téměř 15 000 členů a jsou druhým největším zástupcem podnikatelů v ČR. Účelem existence Podnikatelských odborů je obrana živnostníků a drobných podnikatelů (ZDE) před nežádoucími a neoprávněným zásahy státu do podnikání. Více ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.