Radomil Bábek: Místo rozvolňování pokračuje buzerace živnostníků a drobných podnikatelů

17.08.2021 20:37

Stanovisko Podnikatelských odborů k chystanému rozvolňování protiepidemických opatření

Radomil Bábek: Místo rozvolňování pokračuje buzerace živnostníků a drobných podnikatelů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radomil Bábek

„Vláda opět ignoruje soudní rozhodnutí a porušuje zákon. Žádné odůvodnění, proč je opatření zaváděno. Žádné vysvětlení, čeho se tím či oním opatřením snaží dosáhnout. Jen zákazy, příkazy a hrozba sankcí pro živnostníky a drobné podnikatele,“ říká předseda Podnikatelských odborů Radomil Bábek. Podle něho představitelé vlády jen kopírují předchozí nařízení, které soudy opakovaně označily jako nepřípustné. Naopak ministři ještě arogantně stupňují rétoriku, a nadále tak podrývají důvěru v právo a právní stát.

Podnikatelské odbory znovu důrazně upozorňují, že provozovatelé obchodů a služeb nemohou a ani nesmí lustrovat své zákazníky a klienty. Nařízení, že živnostníci a podnikatelé někoho do svých provozoven nepustí, či aktivně kontrolují zda lidé (kteří jsou od sebe ve vzdálenosti menší než 1,5 m) žijí ve společné domácnosti, jsou nelogická, v praxi nerealizovatelná, a hlavně protizákonná. Vláda navíc vůbec nijak nezdůvodnila, proč se opatření týká jen maloobchodu a služeb. Zcela chybí jakákoli analýza rizik a opatření výrazně zasahují do práv občanů.

Vláda podle předsedy Podnikatelských odborů hlásí rozvolňování. Ve skutečnosti se jedná jen o pokračování buzerace živnostníků a malých podnikatelů. „To co představil ministr zdravotnictví, je vlastně jen prolongace neschopnosti Babišova kabinetu takzvaných odborníků problém racionálně řešit. Lidé se přece běžně potkávají v prostředcích hromadné dopravy a nikdo nekontroluje, zda jsou spolucestující z jedné domácnosti. Na úřadech, v továrnách, a dokonce ani v nemocnici nikdo nehlídá, kolik lidí se nachází na 10 metrech čtverečních,“ doplňuje Bábek.

Podnikatelské odbory – Unie podnikatelských a živnostenských spolků, z. s. - mají více než 15 000 členů a jsou druhým největším zástupcem podnikatelů v ČR. Vznikly v únoru 2017 a jejich hlavním cílem je obrana živnostníků a drobných podnikatelů před nežádoucími a neoprávněným zásahy státu do podnikání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

11:50 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

V dnešní pomatené době mnozí hledají nějaký pevný kmen, o který by se opřeli nebo zachytili. Může to…