Radomil Bábek: Vláda ČR pohrdá právem a pohrdá občany

12.04.2021 14:37

V českém Koucourkově vydává ministr vlády „metodické pokyny“ a doufá, že je budou občané respektovat. Je ten ministr zralý na odvolání, nebo potřebuje léčit?

Radomil Bábek: Vláda ČR pohrdá právem a pohrdá občany
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Radomil Bábek, předseda výboru Podnikatelských odborů

Čeští podnikatelé a živnostníci si mysleli, že je tato vláda už nemůže překvapit. Překvapila! A nejen je, ale všechny občany ČR: Vláda, alespoň jeden její člen, chce vydávat metodické pokyny a čeká, že je budeme respektovat. Proč bychom měli? Nedosti na tom, člen vlády bezelstně či bezostyšně vykládá ve veřejných sdělovacích prostředcích, že on ví, že nemá právo nám něco zakazovat, ale stejně to udělá, a jen si počká, až soud rozhodne, že nekoná správně.

Pohrdání právem, které nepochybně a veřejně prokázal ministr zdravotnictví Arenberger, mne přimělo, abych za Podnikatelské odbory vyslovil ministru Arenbergerovi naše rozhořčení a hrubou nespokojenost s ním.

Otevřený dopis:

Pane ministře zdravotnictví, MUDr. Arenbergere,

vaše krátké účinkování ve funkci ministra zdravotnictví nese všechny znaky opojení mocí. Pokud jste nastoupil do vrcholné politické a úřednické pozice právě kvůli tomu, kvůli pocitu moci, pak neuděláte pro občany ČR nic dobrého, a nakonec ani sobě tím nijak neprospějete.

Hned na začátku své nedlouhé ministerské kariéry jste projevil fatální neúctu k zákonům a v podstatě okamžitě jste porušil svůj ministerský slib. Jako ministr české vlády jste složil slib, v němž jste se zavázal, že budete věrný České republice, že budete zachovávat její Ústavu a zákony, že budete svůj úřad zastávat svědomitě, a že nezneužije svého postavení.

Anketa

Je vám líto, že Tomáš Petříček končí na ministerstvu zahraničí?

hlasovalo: 13163 lidí

Vy jste, pane ministře Arenbergere, flagrantně tento slib porušil, když jste veřejně prohlásil, že vydáte takové omezující opatření, které podle vás budou muset občané dodržovat, dokud nerozhodne soud jinak. Řekl jste, že „podle pandemického zákona nemůžeme omezovat lidi, jestli jich bude uvnitř víc nebo míň,” ale že uvažujete, že setkávání lidí omezíte „metodickým opatřením“. Možná potřebujete vysvětlit, že „metodickým pokynem“ můžete něco nařídit svým podřízeným úředníkům, nikoli však občanům.

Vaše uvažování nemá nic společného s demokratickým přístupem k vládě a k výkonu státní správy. Naopak, vaše vystupování vyvolává důvodné podezření z pohrdání právem. Pokud skutečně naplníte svou představu o „řízení“ státu, pak se domnívám, že naplníte věcnou podstatu trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele a porušíte i další zákony, nemluvě o Ústavě ČR.

Pane ministře Arenbergere, jménem českých podnikatelů a živnostníků a v zájmu všech občanů ČR vás vyzývám, abyste okamžitě upustil od porušování zákonů ČR, abyste se občanům za své nemístné plány omluvil a nejlépe, abyste odstoupil.

Otevřený dopis ministru Arenbergerovi musím doplnit o poznámku, kterou přičiním, jako představitel českých podnikatelů a živnostníků: Nejsem překvapen velkopanským přístupem ministra a neúctou úředníka k zákonům. My čeští podnikatelé a živnostníci to dobře známe. Už sedm let se k nám takto chovají úřady. Při kontrolách po nás vyžadují úkony, doklady či prokazování, které nejsou zákonné, ale pokud nesouhlasíme, pak jedinou naší možností je obrátit se na soud. Úředníci vycházejí z drzého předpokladu, že dlouhé a drahé soudní řízení se nám nevyplatí, a tedy většinou raději zaplatíme neoprávněně udělenou pokutu. Přesně v tomto duchu nyní jedná ministr zdravotnictví Arenberger, a tak nyní i nepodnikající občané ochutnají medicínu úředníka, který pohrdá právem a jejich právy. Přesto, že my, čeští podnikatelé a živnostníci to zažíváme už sedm let, nejsme škodolibí a nikomu to nepřejeme. Jen budeme rádi, když si naši nepodnikající spoluobčané uvědomí, jak těžké je podnikání za obou vlád Andreje Babiše.

V Praze dne 12. 4. 2021

Radomil Bábek
předseda výboru Podnikatelských odborů

Podnikatelské odbory – Unie podnikatelských a živnostenských spolků, z.s., mají již více než 14700 členů a jsou druhým největším podnikatelským spolkem v ČR. Podnikatelské odbory hájí práva a zájmy podnikatelů a živnostníků proti neoprávněným zásahům státu do českého podnikání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…