Radomil Bábek: Zanikne podnikání v obcích zasažených tornádem? To nesmíme připustit

13.07.2021 11:10 | Komentář

V Hodoníně, Hruškách, Lužici, Mikulčicích a v Moravské Nové Vsi byli někteří občané postiženi dvakrát - malí podnikatelé a živnostníci. Ti totiž přišli nejen o dům a osobní majetek, ale i o svou práci, o zdroj příjmů. To jsou lidé, kteří zůstali bez prostředků, ale také bez pomoci.

Radomil Bábek: Zanikne podnikání v obcích zasažených tornádem? To nesmíme připustit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radomil Bábek

Abychom byli spravedliví, vláda nějaká opatření na podporu malých podnikatelů a živnostníků zasažených tornádem přece jen přijala. Na co při tom myslela, nevíme, ale na ty poškozené podnikatele a živnostníky asi ne. Vládní opatření jsou většinou ryze formální a nedostatečná. Posuďte sami.

K čemu bude malým podnikatelům, kteří přišli o majetek, celé provozovny i jejich vybavení, když jim vláda odloží daně a odvody o pár měsíců? Jak jim pomůže, když jim odpustí zálohu na silniční daň (nikoli daň samotnou, jen zálohu na ni!)? A k čemu budou malým podnikatelům a živnostníkům slíbené dotace, když o jejich přidělení rozhoduje úředník, a nikdo neví, zda je dostane, kdy a v jaké výši. Dotace a odklady katastrofální situaci malých podnikatelů a živnostníků prostě neřeší.

Vláda při „tvorbě“ svých opatření vůbec nevzala v úvahu, že tornádem postižených podnikatelů a živnostníků je jen asi 200. Skutečně, potřeby pouhých dvou stovek občanů vláda řeší dotacemi a odklady daní. Dvě stě potřebných občanů, to je pro stát tak malý počet, že nemůže být problém použít i individuální přístup k nim a řešit část problémů jednotlivě.

Na druhou stranu, upozornili jsme vládu, že podnikatelé a živnostníci jsou velmi podstatní pro život pěti zasažených obcí. Vesnice a městečka bez provozoven služeb, bez obchodů či restaurací, ale také bez výrobců a malých zemědělců, budou chátrat, jejich život se zastaví a stanou jen noclehárnami. V malých obcích plní taková kadeřnictví, obchůdky či restaurace komunitní funkci. Lidé se potkávají, mluví spolu a posiluje se sounáležitost k obci. Kde se budou lidé potkávat, když většina provozoven zavře? Kromě osudů jednotlivých podnikatelů a živnostníků jde tedy i o osudy celých obcí. Proto apelujeme na Vládu ČR, aby jednala rychle, jednoduše a transparentně, aby její pomoc nebyla jen formální.

Podnikatelské odbory vyzvaly vládu, aby na záchranu malých podnikatelů a živnostníků v místech postižených tornádem přijala účinná opatření, a navrhujeme konkrétně tato:

  • Kompenzační bonus, jako náhrada ušlého příjmu (podpora v nouzi či v nezaměstnanosti)
  • Odpuštění daní a poplatků, včt. odvodů (soc, zdr.), a to za rok 2021
  • Vystavení voucherů na úhradu služeb či zboží zakoupených u tornádem postižených podnikatelů (o výši ceny voucherů, době platnosti a dalších podmínkách budeme s vládou jednat)
  • Vyplacení 60% hodnoty ztraceného majetku a výše škod, a to okamžitě zálohově proti čestnému prohlášení podnikatele
  • Zajištění bezúročného úvěru od ČMZRB

Předseda výboru Podnikatelských odborů Bábek bude jednat s náměstkem MPO panem Marianem Peichou. Jsme si vědomi toho, že každé opatření, které navrhujeme, je nutné doladit s úředníky a přijmout pro ně prováděcí mechanizmy. To je ovšem jen technická a procesní stránka věci. Jde především o to, jak se k pomoci malým podnikatelům a živnostníkům postaví vláda, jaké bude její politické rozhodnutí.

Podnikatelské odbory chtějí přimět vládu k rychlé a jednoduché pomoci podnikatelům a živnostníkům v Hodoníně, Hruškách, Lužici, Mikulčicích a v Moravské Nové Vsi. Chceme, aby jejich podnikání neskončilo, chceme, aby ve všech tornádem postižených obcích pokračoval normální život. 

Radomil Bábek
předseda výboru Podnikatelských odborů

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…