Radomír Jáč: Tuzemský průmysl hlásí za březen meziroční pokles výroby o 10,8 %.

09.05.2020 17:33

Jde samozřejmě o výrazný pokles, související s koronavirem, tedy jak s restrikcemi v domácí ekonomice a společenském životě obecně, tak s obdobnou situací na našich exportních trzích.

Radomír Jáč: Tuzemský průmysl hlásí za březen meziroční pokles výroby o 10,8 %.
Foto: pixabay.com
Popisek: Pokles ekonomiky - ilustrační foto

Trh očekával prudší pokles výroby, meziročně zhruba v oblasti 13,5 %, jakékoliv odhady jsou ovšem ve stávající situaci obtížné, neboť fakticky neexistuje žádné historické srovnání.

Pokles hlásí nejen průmyslová výroba, ale také tržby a především nové zakázky.

Obecně lze čekat prohloubení poklesu výroby v dubnu, další měsíce poté by již ale měly přinést zmírňování meziročního propadu s tím, jak se průmysl a obecně celá ekonomika začnou opět rozjíždět díky uvolňování koronavirových restrikcí.

Průmyslová výroba v březnu klesla meziročně o 10,8 %, zatímco očekávání na trhu počítala s poklesem zhruba o 13,5 %.

Prudší byl pokles výroby naposledy v červenci roku 2016, tehdy ale zaúřadovaly nepříznivé kalendářní a sezónní efekty včetně uzavírek podniků v souvislosti s letními dovolenými.

Aktuální propad výroby souvisí s omezeními a problémy vyvolanými koronavirem jak v české ekonomice, tak na našich exportních trzích.

Výroba motorových vozidel a strojírenství: tato dvě odvětví měla na březnovém meziročním poklesu průmyslové výroby hlavní podíl.

Vše opět souvisí s uzavírkami výroby v důsledku snahy dostat pod kontrolu pandemii koronaviru.

Výrazný pokles vykázaly nové průmyslové zakázky, jež se v březnu meziročně propadly o 15,7 %, přičemž tuzemské zakázky šly dolů dokonce o 21 %.

Propad zakázek samozřejmě nevěstí nic dobrého ani do dalších měsíců, to ale není překvapivé a obdobný obrázek vykreslují například průzkumy PMI pro zpracovatelský průmysl.

Obecně lze čekat, že v dubnu se meziroční propad průmyslové výroby dále prohloubí, počínaje květnem by se ale propady měly začít zmírňovat s tím, jak uvolňování koronavirových restrikcí umožní postupnou obnovu výroby a její navyšování.

V meziročním vyjádření ale bude výroba s veškerou pravděpodobností klesat po celý zbytek letošního roku, jakkoliv by měly březen a duben představovat co do tempa poklesu to nejhorší období.

Za rok 2019 jako celek průmyslová výroba klesla o 0,2 %, letos se propad každopádně řádově prohloubí.

Orientačně pro celý rok 2020 pracuji s předpokladem poklesu průmyslové výroby o 7 %, nejistota je ale výrazná a snadno si lze bohužel představit i výraznější pokles.

Pokles aktivity v průmyslu bude mít dopad i na zaměstnanost: ta v průmyslu samotném březnu meziročně klesla o 2,6 % a do několika dalších měsíců lze čekat, že se pokles počtu zaměstnanců bude dále zrychlovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…