Radomír Jáč: Tuzemští spotřebitelé zůstávají při chuti a daří se též prodejům motorových vozidel

07.07.2015 15:44

Domácí poptávka je silná a slouží jako další důkaz, že riziko deflace české ekonomice nehrozí. Průmyslová výroba rostla méně, než čekal trh, zde ale hrají roli i kalendářní vlivy; po očištění o kalendářní vlivy si zpracovatelský průmysl v květnu vedl nadprůměrně dobře. Dle průzkumů podnikatelské důvěry je tuzemský průmysl v dobré formě. Divokou kartou pro výkon evropských ekonomik ve zbytku letošního roku představuje vyřešení řeckého dramatu.

Radomír Jáč: Tuzemští spotřebitelé zůstávají při chuti a daří se též prodejům motorových vozidel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Maloobchodní tržby si udržují velmi solidní růst, což je patrné u prodejů nepotravinářského zboží a u prodeje motorových vozidel. Data za maloobchod naznačují, že spotřební výdaje domácnosti pokračují v růstu. Na chování domácností se projevuje zlepšující se situace na trhu práce: klesající míra nezaměstnanosti a růst pracovních příležitostí vedou k růstu spotřebitelské důvěry s tím, jak si spotřebitelé mohou být jistější udržením svých příjmů ze zaměstnání. Obecně, na chování spotřebitelů se projevují pozitivní očekávání ohledně vývoje české ekonomiky jako celku a data za maloobchod potvrzují, že riziko deflace české ekonomice nehrozí.

Méně, než se čekalo, rostla průmyslová výroba, slabý pak byl především růst průmyslových zakázek. Dle mého názoru se zde ale do značné míry projevil nepříznivý kalendářní efekt (meziročně nižší počet pracovních dní v letošním květnu). Podíváme-li se na indikátory důvěry a aktivity v tuzemském průmyslu (průzkumy PMI, konjunkturální průzkum ČSÚ), tak ty naznačují solidní a dále se zlepšující trendy v českém průmyslu. Navíc, samotný zpracovatelský průmysl si vedl poměrně dobře a meziroční růst výroby 3,3 procenta po očištění o počet pracovních dní (růst 6,2 procenta) je nejsilnější od počátku letošního roku. Jinými slovy: vývoj v tuzemském průmyslu i nadále vnímám pozitivně.

Zároveň ale platí, že vývoj ve druhém pololetí letošního roku bude hodně záviset na vyřešení situace v Řecku. Pokud by Řecko mělo vystoupit z eurozóny, vedlo by to k negativnímu, byť zřejmě jen přechodnému, dopadu na hospodářskou aktivitu v eurozóně, což by mělo nepříznivý dopad také na růst exportů z České republiky a na českou ekonomiku obecně.

Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

Výkupné

Kolik by se mělo platit za jednoho nepřijatého migranta a komu? Kdo bude rozhodovat a kontrolovat komu a na co byly peníze přiděleny? A není tak trochu jak obchodovat s býlím masem?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O protificovské nenávisti

15:22 Petr Hampl: O protificovské nenávisti

Denní glosy Petra Hampla.