Richard Seeman: Švýcarsko hledá cestu k Evropské unii

22.07.2021 19:33 | Komentář

Švýcarský ministr zahraničí Ignazio Cassis, komisař EU Johannes Hahn a komisař EU pro zahraniční věci Josep Borrell se sešli v Bruselu k neformálnímu jednání. Navzdory napjatým vztahům mezi Švýcarskem a EU po přerušení jednání o tzv. rámcové smlouvě se účastníci po jednání vyjadřovali rozhodně přátelsky.

Richard Seeman: Švýcarsko hledá cestu k Evropské unii
Foto: pixabay.com
Popisek: Švýcarská vlajka

Rozhovory byly dobré a přátelské, uvedl Hahn i přes rozdílné postoje k některým otázkám je důležité zachovat základ důvěry a pokračovat v dialogu, uvedl zástupce EU odpovědný za rozpočet a správu. Švýcarsko zůstává důležitým partnerem EU. Po výměně vyjádřil spokojenost také s jednáním Cassis, podle něhož bylo předmětem další partnerství na základě dvoustranné smlouvy. Helvetský ministr zahraničí znovu potvrdil cíle evropské politiky Švýcarska, které chce zůstat spolehlivým a oddaným partnerem EU. Podle departmentu pro zahraniční hovořil Cassis s Borrellem především o mezinárodních otázkách. Na této úrovni jsou podle něj Švýcarsko a EU partnery a sdílejí základní hodnoty, jako je podpora demokracie a lidských práv.

Poté, co se bernská vláda - Spolková rada - na konci května rozhodla přerušit po letech jednání o institucionální rámcové dohodě, se vztahy mezi Švýcarskem a EU vyostřily.

Švýcarsko následně naznačilo, že chce s EU zahájit politický dialog a Evropská komise zase si chce vzít čas na rozhodnutí o dalším postupu až do podzimu. Podle zpravodaje veřejnoprávní stanice konfederace SRF pro EU první oficiální návštěva ministra zahraničí Cassise v Bruselu má spíše symbolický než politický význam. Od ukončení jednání o institucionální rámcové dohodě hledá Cassis kontaktní osobu v Bruselu, se kterou Spolková rada povede pravidelný politický dialog s Evropskou unií. Problémem je, že v Evropské komisi není v současné době nikdo, kdo by byl za jednání se Švýcarskem skutečně zodpovědný. Přestože se Cassis nyní setkal s komisařem EU Hahnem, který je stále formálně pověřen vedením jednání se Švýcarskem, v Bruselu se předpokládá, že jej předá jiné odpovědné osobě.

Neformální schůzka mezi Cassisem a Hahnem trvala více než dvě hodiny, což nebylo plánováno a lze z ní očekávat politicky relevantní výsledek. Setkání s komisařem EU pro zahraniční věci Borrellem je rovněž považováno za neformální výměnu názorů mezi dvěma odborníky na zahraniční politiku. Cassis využil jednání k tomu, aby hovořil o kohezní miliardě a současném vyloučení Švýcarska z programu Horizont Evropa. Podle SRF ale ani Borrell, ani Hahn nebudou schopni nyní na současné situaci nic změnit. Evropská komise bude nyní potřebovat následující týdny až do podzimu, aby vyhodnotila vztahy mezi EU a Švýcarskem - stejně jako to udělá protistrana. A zřejmě až na podzim po dlouhém zvažování se objeví i komisař EU, který bude k dispozici pro politický dialog s spolkovým radním Cassisem.

Když Spolková rada před několika týdny pohřbila rámcovou dohodu s EU, bylo to středně velké politické zemětřesení. V pozadí zůstal švýcarský hlavní vyjednavač, který se v předchozích měsících snažil přesvědčit EU k ústupkům. Livia Leuová státní tajemnice a bývalá švýcarská velvyslankyně v Íránu, se ohlížela za uplynulými týdny v SRF News a prohlásila, že vyjednávání je vždy umění a výzva, ať už jedná s kýmkoli.

Nyní, když je smlouva mimo hru, se musí zamyslet i EU co bude chtít od Švýcarska. Na začátku jednání učinilo velké ústupky, když v zásadě přijalo institucionální mechanismy, dynamické přijímání práva, úlohu Evropského soudního dvora při řešení sporů a také doložku o ukončení platnosti přičemž přibližně 120 dohod je přitom stále platných. Není to jako v případě brexitu, kdy všechny dohody přestanou v určitém okamžiku platit. Platnost dohody o zdravotnictví zatím však vypršela a nebyla již obnovena. V následujících měsících a letech se to pravděpodobně bude podobným způsobem dít v různých odvětvích.

Přesto, že rámcová smlouva je mimo hru, jsem optimistka prohlásila Leuová protože vidím, že nejde o jednostranný vztah, z něhož by mělo prospěch pouze Švýcarsko. Zejména pokud se podíváme na volný pohyb osob: ve Švýcarsku žije 1,5 milionu občanů EU a v unii žije třetina švýcarských občanů a navíc téměř 350 000 dojíždějících poskytovatelů služeb, což nelze jednoduše ignorovat.

Švýcarsko, které se profiluje jako stavitel mostů, může v Radě bezpečnosti OSN přispět k nalezení konsensu v obtížných otázkách. Poprvé od svého vstupu do OSN usiluje nyní o její křeslo na roky 2023 a 2024 aby posílilo mír a lidská práva.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

11:34 Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

Denní glosa Jiřího Weigla