Richard Seemann: Aféra Ibiza nemá konce

04.07.2021 10:02 | Komentář

Na posledním řádném zasedání parlamentního výboru "Ibiza" koncem týdne byl vyslechnut lidovecký spolkový kancléř Sebastian Kurz - jednalo se o jeho druhé vystoupení.

Richard Seemann: Aféra Ibiza nemá konce
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Sebastian Kurz

Hned na začátku znovu kritizoval pracovní metody výboru a žádal o jeho reformu. Celkově se při výslechu projevila jako obvykle obrovská zdlouhavost, zejména ze strany lidoveců a proto Zelení a liberální NEOS nakonec nemohli klást další otázky a opozice v tom viděla "frašku". Kritizovala kvůli tomu předsedu výboru, lidoveckého prezidenta Národní rady Wolfganga Sobotku.

Anketa

Do voleb zbývá sto dní. Kdo podle vás bude příštím premiérem?

hlasovalo: 15066 lidí

Kurz na začátku řekl, že má úctu ke všem demokratickým institucím, ale že má dojem, že dochází k pokusům o skandalizování a měl "obavy z politického diskurzu", jak konstatovala veřejnoprávní ORF. Ve vyšetřovacím výboru se stále častěji objevovalo otevřené odmítání a údajná nenávist. Podle kancléře by bylo možné dosáhnout výsledku prostřednictvím výslechu vedeného soudci, aby bylo dosaženo pravdy. On samotný se snažil rychle reagovat a odpovídat podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, řekl Kurz, který je obviňován, že neříkal pravdu a křivě vypovídal. Během pandemie, být dotazován na vedlejší otázky není snadná situace a přitom jsem přišel s úmyslem říct pravdu, a právě v tom jsem pravděpodobně udělal chybu, že jsem odpověděl příliš rychle nebo lehkovážně Co bych měl z toho, kdybych podal nepravdivé prohlášení?" - položil Kurz řečnickou otázku.

Podle ORF se sociální demokraté snažili hrát míč nazpět. Vedoucí socialistické poslanecké frakce Kai Jan Krainer předložil Kurzovi zápis z posledního výslechu ve výboru, aby vysvětlil jak na něj byl vyvíjen nátlak a měl by říci, co má konkrétně na mysli. Ten si poté pročítal pasáže zápisu, podtrhával si je a radil se se svým důvěrníkem. Sobotka musel jednání přerušit kvůli délce diskuse a Kurz, který se radil i se soudcem, poté uvedl, že 83stránkový dokument nemohl přečíst celý, ale pamatuje si interpelace, sugestivní otázky, narážky, debaty o procedurálních bodech a cynické poznámky a tak se ve výboru připadal "jako zločinec, kterého tu chtějí odsoudit".

Krainer tomu čelil tím, že by se měly přehrát zvukové soubory z prvního Kurzova výslechu, které byly nedávno zveřejněny, aby se získala představa o atmosféře v té době. To vedlo k dlouhému přerušení, protože předseda výboru chtěl předem slyšet nahrávky údajně pro ochranu osobních práv.

Po novém přerušení byly přehrány dva soubory. Týkalo se to otázky jmenování dozorčí rady a rozhodnutí, že ÖBAG spravující podíly Rakouské republiky v řadě kótovaných společností bude mít jediného ředitele. Na otázku zdali byl na jeho osobu vyvíjen nátlak se konkrétní odpovědi od Kurze nedočkal, údajně proto, že otázky na zvukové záznamy nejsou přípustné. Týkaly by se i vyšetřování proti jeho osobě, na kterou ještě před výslechem byla anonymně podaná stížnost "za nátlak a vydírání katolické církve". Sociální demokraté měli podezření, že stížnost byla podána proto, aby se Kurz mohl zdržet rozhovorů na toto téma.

Stalo se tak v době, kdy se jednalo o zrušení daňových výhod pro církev Tehdejší šéf ÖBAGu Thomas Schmid radil s kancléřem u příležitosti nadcházejících rozhovorů s generálním sekretářem biskupské konference Peterem Schipkou a ten jej pověřil, aby "jel na plný plyn". Co mysleli tím 'dát plný plyn, zeptal se Krainer ve výboru. Kurz se odvolal na obvinění, které mezitím potvrdilo ministerstvo spravedlnosti a omluvil se, že bylo absurdní.

Šéf parlamentní frakce opozičních Svobodných Christian Hafenecker se Kurze zeptal, jak vnímal styl komunikace svých nejbližších spolupracovníků, když mu výroky na videu z Ibizy připadaly tak otřesné. Konec konců, řekl, chaty byly o misogynii, pózování, fekálních výrazech a rozhovor, který Schmid vedl s jedním ze zaměstnanců jen den předtím, byl o "večírcích" a "děvkách z východního bloku". Kurz tvrdil, že jeho nejbližšími spolupracovníky byli jiní lidé, kteří se v chatech neobjevily. Obvinění, že lidová strana je na úplatcích, je "nepřekonatelně absurdní", řekl Kurz s tím, že "věřit, že by někdo spáchal trestný čin, zahodil svůj život, šel do vězení - to vše kvůli daru pro lidovou stranu", je zcela absurdní.

První kolo otázek na ÖVP trvalo téměř dvě hodiny, protože Kurz odpovídal na velmi stručné otázky extrémně heslovitě protože celková doba výslechu nesmí přesáhnout čtyři hodiny. Otázky se týkaly například spolupráce s dalšími stranami a míry zapojení kancléře do personálních rozhodnutí. "Čím více jich můžete odložit, tím lépe," odpovídal Kurz s tím, že se nikdy nedopustil ničeho nezákonného, ačkoli vedl mnoho rozhovorů s mnoha lidmi. Soudnictví je někdy zneužíváno," řekl Kurz. Nikdy by nekritizoval justici plošně, ale v jednotlivých případech musí být možné kritizovat konkrétně" , řekl Kurz a v této souvislosti se zmínil také o církvi. Podle kancléře je v ní dovoleno kritizovat i problematické procesy, jako je zneužívání, protože žádná oblast není nedotknutelná.

Finále výboru "Ibiza" vyznačovalo širokou neúčastí hlavních svědků. Kvůli požáru lodi, kde trávil dovolenou v Chorvatsku, se například odhlásil bývalý šéf FPÖ a vicekancléř Heinz-Christian Strache, nedostavil se bývalý šéf ÖBAGu Schmid, stejně jako bývalý šéf kasin a přední sociálně demokratický politik Dietmar Hoscher a vyslechnuta nemohla být ani zástupkyně šéfa kabinetu zelené ministryně spravedlnosti Zadičové.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

9:44 Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

Z fotografie na stránkách Parlamentních listů se na mne usmívá veselá stařenka. Je to senátorka Dani…