Richard Seemann: Česko ve středu zájmu

19.04.2021 22:35

Rakouské sdělovací prostředky bezprostředně reagovaly na prohlášení českých nejvyšších představitelů, že ruská tajná služba GRU způsobila v roce 2014 explozi skladiště střeliva ve Vrběticích.

Richard Seemann: Česko ve středu zájmu
Foto: Archiv IN
Popisek: Vlajka ČR na budově parlamentu

Zdůraznila, že byla vypovězena nezvykle vysoká řada osmnácti ruských tajných agentů krytých diplomatickými funkcemi. Soustředila se na prohlášení ministra průmyslu, obchodu a dopravy  vicepremiéra Karla Havlíčka, že bude nyní po zveřejnění této informace téměř nemožné ruskou firmu Rosatom vyzvat, aby se mohla účastnit výstavby jaderné elektrárny Dukovany.  Rakouská veřejno-právní stanice ORF citovala jeho slova, že se to týká i možné její účasti na posouzení předložených návrhů. Jak známo Rakousko již po oznámení o výstavbě dalších jaderných jednotek protestovalo v rámci své politiky odmítání výstavby obdobných zařízení vzhledem k jejich nebezpečí pro obyvatelstvo.

Vídeňský liberální "Der Standard" přinesl k tomu rozsáhlý komentář, ve kterém konstatuje, že Moskva na to okamžitě reagovala prohlášením, že Česko je si jistě vědomo, co bude následovat jako odpověď Moskvy na tento "trik". Cituje přitom prohlášení ruských politiků, že reakce bude odpovídat adekvátně ke kroku Prahy. List se pak podrobně zabývá činností dvou agentů GRU, kteří v říjnu 2014 pobývali v Česku a jsou již známi z údajného organizování atentátu proti dvojitému ruskému agentovi Sergeji Skripalovi ve Velké Británii.

Pražský dopisovatel německé veřejno-právní stanice ARD široce komentoval v nedělním odpoledním programu "bezpříkladné odhalení ruské špionáže" na území Česka. Upozorňuje, že se tak stalo v okamžiku, kdy vicepremiér Jan Hamáček, který přechodně vykonává funkci ministra zahraničí, měl navštívit Moskvu a zde jednat o dodání Sputniku V. Cituje pak ze společné tiskové konference s premiérem Babišem z jakých důvodů cestu neuskutečni, když před tím byla bez vysvětlení odvolána. Rozšířený deník "Die Welt" k tomu poznamenává, že k tomu předcházela kritika opozice, která protestovala proti cestě českého politika do Moskvy. V ohlasu zveřejňuje stanovisko čtenáře, že ruští agenti se chovají jako by pád komunismu v roce 1989 se vůbec nestal a Česko bylo stálá kolonie Moskvy.

Lucemburský "Wort" pod velkým snímkem z tiskové konference cituje slova  premiéra Babiše, že Česko je suverénním státem a že musí na odhalení odpovídajícím způsobem odpovědět. V podrobném článku připomíná, že ve Vrběticích došlo k nedozírným škodám, při kterých o život přišli dva lidé. Rovněž  "Neue Zürcher Zeitung" přináší se snímkem Babiše s Hamáčkem podrobnou informaci o vypovězení ruských diplomatů pod titulkem "Česko nastoupilo konfrontační kurs proti Rusku!“. Tímto rozhodnutím se dostaly oboustranné vztahy do sešupu zrovna ve zvlášť citlivé době,  podotýká prestižní švýcarský deník.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …