Richard Seemann: Finálové kolo šéfů stran před volbami do Bundestagu

25.09.2021 7:37

V nyní již poslední závěrečné čtvrteční televizní debatě na obou veřejnoprávních stanicích - ARD a ZDF -předvedli vrcholní představitelé stran Spolkového sněmu mnoho replik - v některých otázkách však zůstali kandidáti neurčití.

Richard Seemann: Finálové kolo šéfů stran před volbami do Bundestagu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bundestag

Do studia na "Final Round" byly pozvány všechny strany zastoupené ve Spolkovém sněmu se svými vedoucími pracovníky. Když se v devadesátiminutové televizní besedě objevily tváře kandidátů na kancléře a stranických šéfů, někteří již před zahájením vypadali unaveně, konstatoval pozorovatel ARD Tagesschau. Debata začala věcně, zdvořile a disciplinovaně. K tomu přispělo i moderátorské duo vedoucích berlínských studií ARD a ZDF, kteří diskusi dobře zkoordinovali ve které nemělo jít o show a titulky, ale o fakta, postoje a rozdíly.

Zločin v Idar-Obersteinu, kde 49letý popírač Corony zastřelil pokladního na čerpací stanici, poskytl příležitost vyjádřit se k bezpečnostní situaci i k politice za Corony. Kandidát CDU na kancléře Armin Laschet a kandidát SPD Olaf Scholz se zmínili o úspěších v boji proti kriminalitě na internetu. Kandidátka Strany zelených Annalena Baerbocková kritizovala, že zákon na ochranu demokracie selhal kvůli samotné vládní koalici. Zajímavé byly postoje outsiderů: spolupředsedkyně AfD Alice Weidelová se ohradila proti "stigmatizaci" kritiků Corony. Předseda strany CSU Markus Söder varoval, že "laterální myslitelé" jsou velmi nebezpeční a mnozí z nich jsou také antisemité. Christian Lindner z FDP se vyslovil pro "komplexní modernizaci bezpečnostní architektury". Rozdíly byly rozpoznatelné.

Jak chtějí strany řešit nedostatek bytů v Německu a selhání politiky v této oblasti byla další část debaty. To, že levice podporuje vyvlastnění bytových podniků, není nic nového. Zelení k této otázce nezaujali jasné stanovisko. Pouze na otázku - "Chcete vyvlastnění?" - Baerbocková odpověděla jasným "Ne!". SPD a CDU k sobě měly blízko. Laschet se přimlouval za "stavět, stavět, stavět", Scholz se odvolával na úspěšnou bytovou politiku pod vedením sociálně liberální koalice v 70. letech. V oblasti financí a klimatické politiky si vrcholní politici vyměnili známé postoje, které již vyjádřili jinde.

Anketa

Vadí vám, že se premiér Babiš ,,kamarádí" s Viktorem Orbánem?

7%
85%
hlasovalo: 36554 lidí

V dlouhé předvolební kampani zatím téměř zcela chyběla diskuse o zahraniční a bezpečnostní politice. Nyní však byla překvapivě vzrušující. Všichni účastníci se samozřejmě vyslovili pro silnou Evropu, jak se ale Evropa po Merkelové vyrovná se třemi velmocemi, USA, Čínou a Ruskem? Zazněla jadrná slova. "Potřebujeme Národní bezpečnostní radu!" žádal Laschet. "Chci společnou evropskou politiku vůči Číně," řekla Baerbocková. "Na investiční dohodu s Čínou se dívám kriticky," řekl Lindner. Söder popřel kompetence Zelených v zahraniční politice a vyčetl Baerbockové: "Mluvit mezi řečí to nezlepší". Nebyla vedena žádná diskuse o tom, jaké poučení by mělo být vyvozeno z neúspěšné mise v Afghánistánu. Za jakých podmínek chce Německo vůbec posílat své vojáky na zahraniční mise, chyběla odpověď.

Ve vzduchu se nad vším vznášel přízrak červeno-zeleno-rudé vlády. Laschet se znovu a znovu snažil zahnat svého soupeře Scholze do levého rohu, ten se však vyhnul klinči a demonstrativně se odvracel. Bylo vidět, že by raději téma ukončil rázně, ve stylu: Ne, s levicovou stranou vládnout nebudeme! Ale to jako politik pochopitelně nemůže a musí si nechat otevřená zadní vrátka. Laschet se to nažil využít protože ví, že se Scholzem nebude žádná levicová koalice přesto před tímto přízrakem několikrát varoval.

Hlavní otázkou však stále zůstává, že Angela Merkelová odchází, kdo přijde? Laschet řekl, že nechce být s Levicí ani AfD. Söder řekl, že Laschet půjde, pokud to bude nutné, se Zelenými a FDP. Lindner si to také dokáže představit. Baerbocková ignorovala otázku koaličních možností. Scholz vedl kampaň sám za sebe a šéfka Levice Wisslerová by chtěla být u Zelených a SPD.

V neděli se budou konat volby. Bude to jiné Německo - země, která musí nejprve najít sama sebe, konstatovala 48 hodin před zahájením voleb „Tagesschau“.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …