Richard Seemann: Kritika Bidena za ukrajinskou politiku sílí

16.02.2022 16:22 | Komentář

Rakouský spolkový ministr zahraničí Alexander Schallenberg kritizuje stažení zaměstnanců ambasády z Ukrajiny kvůli obavě z ruské invaze. Myslím, že je to sporné znamení pro lid Ukrajiny, řekl novinám mediální skupiny Funke. Zaměstnanci rakouského velvyslanectví musí zůstat, dokud je to „ospravedlnitelné". Kritizoval v této souvislosti amerického prezidenta Bidena, který mluvil o nebezpečí „světové války“ – že je to „vysoce nebezpečné“ používat takový jazyk.

Richard Seemann: Kritika Bidena za ukrajinskou politiku sílí
Foto: Repro Youtube
Popisek: Biden vs. Trump - koláž

Bývalý předseda Sociálně demokratické strany Německa a spoluzakladatel strany Levice Oskar Lafontaine obvinil Západ ze „lhaní“ v ukrajinsko-ruském konfliktu a vyzval k většímu pochopení pro ruskou hlavu státu Vladimira Putina. "Západ musí pochopit Putina, jinak nebude mír," řekl Lafontaine agentuře DPA. „Západ se musí naučit, že musíte dát ostatním stejná práva, která si nárokujete pro sebe,“ řekl tento charakterní německý politik.

Děje se tak v době, kdy po krátké návštěvě Kyjeva německý spolkový kancléř Olaf Scholz pokračuje ve svém úsilí o zmírnění ukrajinské krize v Moskvě. Přislíbil Ukrajině další finanční pomoc v konfliktu s Ruskem. Země dostane 150 milionů eur jako novou půjčku a 150 milionů je k dispozici také ze stávající půjčky, která ještě nebyla splacena. Scholz to řekl na společném vystoupení s prezidentem Volodymyrem Zelenským v Kyjevě. Předtím mluvili téměř dvě hodiny, déle, než bylo plánováno. "Když jsem na návštěvě Ukrajiny, jsou to velmi vážné časy," řekl Scholz.

V Kremlu se poprvé setkává s ruským prezidentem Vladimirem Putinem k dlouhému osobnímu rozhovoru. Formálně jde o inaugurační návštěvu kancléře v době, kdy jsou německo-ruské vztahy na dně, konstatuje ZDF. Ukrajinská krize však pravděpodobně během jednání zastíní všechny bilaterální konflikty mezi Berlínem a Moskvou.

NEUE OSNABRÜCKER ZEITUNG k tomu poznamenává, že: "Ruský prezident rozhodně není bezchybný demokrat, ale je to obratný taktik. Pokračující konflikt na Ukrajině znamená, že ceny plynu pravděpodobně dále porostou, což je výhoda pro velkého exportéra, jakým je Rusko." Putin chce zároveň otestovat, jak pevně EU, NATO a USA stále drží pohromadě po Brexitu, Afghánistánu a pandemii covidu. Už jen kvůli ostudě Kábulu se Západ zdá slabší, než jen málokdy od konce studené války. Z pohledu Moskvy by nyní měla být vhodná doba, ruské zájmy prosadit i v případě potřeby vojenskými prostředky“, píše NEUE OSNABRÜCKER ZEITUNG.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …