Richard Seemann: Němci se nemohou vzdát odpovědnosti za holocaust, řekl Gauck

28.01.2015 12:43

Dokud budu živ, nemohu se vzdát odpovědnosti, že se tak kulturní národ, jako jsou Němci, dopustil tak hrozných zločinů, prohlásil spolkový prezident Joachim Gauck v projevu při příležitosti Vzpomínkového dne na oběti národního socialismu.

Richard Seemann: Němci se nemohou vzdát odpovědnosti za holocaust, řekl Gauck
Foto: Pflichtlekture.com
Popisek: Německý prezident Joachim Gauck

Ten se tradičně od roku 1996 připomíná na vzpomínkové hodině německého spolkového sněmu v budově říšského sněmu v Berlíně. Děje se tak 27. ledna, kdy byl koncentrační tábor Osvětim-Birkenau osvobozen Rudou armádou v poslední rok 2. světové války.

Shromáždění, které zahájil projevem prezident spolkového sněmu profesor Norbert Lammert, bylo proložen skladbou francouzského skladatele Oliviera Messiana, který ji složil během svého věznění. Přednesl ji světoznámý klarinetista Ib Hausmann.

Již ve svém úvodním projevu profesor Lammert odmítl tvrzení, že německý národ vlastně nic nevěděl o hrůzných činech, když před jeho očima byli vražděni vězňové koncentračních táborů na pochodech smrti.

Na to navazoval ve svém obsáhlém projevu, přerušovaným potleskem přítomných nejvyšších německých představitelů a reprezentantů všech vrstev obyvatelstva, spolkový president Joachim Gauck.

Varoval před tlustou čarou za Osvětimí, protože bez ní neexistuje žádná německá identita. Vzpomínka na holocaust zůstane věcí všech občanů, kteří v Německu žijí, protože patří k jeho dějinám, prohlásil Gauck. Současně upozornil, že nelze přehlížet, že v řadě zemí pokračuje vyvražďování.

S Osvětimí jako symbolem holocaustu a zločinů nacismu se zabývá i setkání mládeže v německém spolkovém sněmu.

Za přítomnosti 80 mládežníků se Němci především s Poláky a Francouzi seznamují s dějinami nacionálního socialismu s cílem se angažovat v boji proti antisemitismu a rasismu.

Na závěr vzpomínkové hodiny spolkového sněmu byla zahájena v Domě Paul Löbeho, posledního demokratického prezidenta Říšského sněmu, výstava Smrt nemá poslední slovo, na které jsou vystaveny obrazy dětských obětí holocaustu.

Německý spolkový prezident doprovázen nejvyššími představiteli se pak účastnil v Osvětimi tamního mezinárodního setkání ke dni jejího osvobození. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…