Richard Seemann: Poradce německého spolkového kancléře v Moskvě

04.01.2022 19:53 | Komentář

Zahraničněpolitický poradce německého kancléře Olafa Scholze Jens Plötner odcestoval do Moskvy na krizové jednání se zástupci z Ukrajiny, Německa a Francie.

Richard Seemann: Poradce německého spolkového kancléře v Moskvě
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Před Rudým náměstím v Moskvě

Je to čtvrtý pokus čtyř zemí vyřešit ukrajinský konflikt, kdy se tento čtvrtek v Moskvě uskuteční krizové setkání za účasti Německa a Francie na úrovni poradců. Odpovědný kremelský úředník Dmitri Kosak je pozval na jednání v tzv. normandském formátu – včetně Ukrajiny. Informovala o tom v pondělí agentura Interfax s odvoláním na zdroj z prezidentské administrativy.

Za Německo je tu kromě zahraničně politického poradce německého kancléře diplomat Emmanuel Bonne, poradce francouzského prezidenta Emmanuela Macrona , kdo bude zastupovat ukrajinskou stranu nejsou žádné informace.

Německý vládní mluvčí Steffen Hebestreit již dříve v Berlíně oznámil, že Plötner tento týden odcestuje do Moskvy, ale zprávu deníku „Bild“ o možné lednové schůzce mezi Scholzem a Putinem nechtěl potvrdit, protože k tomu nemá žádnou informaci. Zástupce vedoucího ruské prezidentské administrativy Kosak pouze oznámil, že připravuje summit v tzv. normandském formátu s šéfem Kremlu Vladimirem Putinem. Poslední setkání tohoto druhu se konalo v Paříži v roce 2019 a za více než dva roky se nekonal žádný summit.

Anketa

Počíná si premiér Fiala ve své funkci dobře?

4%
91%
hlasovalo: 29837 lidí

Kvarteto se po vypuknutí konfliktu sešlo poprvé v Normandii 6. července 2014 – odtud nese tento název. Ve skupině čtyř se Francie, Německo, Rusko a Ukrajina snaží vyřešit konflikt na východní Ukrajině, který trvá téměř osm let. Mírový plán, dohodnutý v Minsku, je pozastaven a Ukrajina a Rusko se navzájem obviňují z porušení dohody.

Podle odhadů OSN bylo od roku 2014 v bojích mezi ukrajinskými vládními jednotkami a místními bojovníky na Donbasu více než 13 000 lidí a EU a USA uvalily sankce na Rusko kvůli tomuto konfliktu.

Setkání se bude konat v době, kdy Putin varoval Západ, že další jejich rozšíření by vedlo k zhroucení vzájemných vztahů.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…