Richard Seemann: Poslední návštěva Merkelové v Londýně

05.07.2021 7:35 | Komentář

„Sdílíme stejné hodnoty,“ prohlásil britský premiér Boris Johnson, „a ještě mnohem víc,“ dodal při zřejmě poslední cestě německé spolkové kancléřky do Londýna.

Richard Seemann: Poslední návštěva Merkelové v Londýně
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Projev kancléřky Angely Merkelové k opatřením proti šíření koronaviru, 18. března 2020

Chce ze své země po brexitu udělat globálně orientovanou a aktivní Velkou Británii - k tomu však potřebuje silná partnerství, konstatuje německá Tagesschau. A Berlín je na prvním místě seznamu a proto pozval německou kancléřku Angelu Merkelovou do svého venkovského sídla v Chequers.

Anketa

Do voleb zbývá sto dní. Kdo podle vás bude příštím premiérem?

hlasovalo: 15066 lidí

Stala se hostem virtuálního zasedání vlády a může se obracet přímo na vládní tým, přičemž oba kabinety by se měly scházet jednou ročně.
Hodně se toho plánuje společně, říká Johnson. "Zvýšíme výměnu mládeže, zahájíme nový kulturní dialog, nabídneme cenu pro německé a britské vědkyně a naše kabinety se budou v budoucnu scházet jednou ročně. Něco takového děláme poprvé." To vše chce Johnson vložit do nové smlouvy mezi Británií a Německem. Merkelová proti tomu nic nenamítá a hovoří o nové kapitole, která se otevře po odchodu Britů z Evropské unie. „Z německé strany jsme velmi ochotni spolupracovat na takové smlouvě o přátelství nebo o spolupráci, která by pak odrážela i celou šíři vztahů“, říká kancléřka, která oznámila odchod z politiky po zářijových volbách do Bundestagu.

První společné zasedání vlád již bez její účasti se tak uskuteční příští rok. Některé otázky však nemohou čekat tak dlouho, jako například otázka omezení cestování na ochranu před variantou Delta. V současné době musí cestující z Británie do Německa strávit 14 dní v karanténě - neexistuje žádné ustanovení o tzv. bezplatném testování. To by se však podle kancléřky mohlo brzy změnit: „Předpokládám, že v opravdu dohledné době budou moci ti, kteří byli dvojnásobně očkováni, opět cestovat, aniž by museli do karantény, a to díky zařazení Velké Británie podle německé klasifikace do oblasti s vysokým výskytem onemocnění." K obavám Německa z deltové varianty a plných stadionů při zápasech mistrovství Evropy ve Wembley však pouze říká, že k tomu mají velmi jasný postoj: „Zásadní je, že jsme nyní ve Velké Británii vybudovali velkou ochrannou zeď. V naší zemi bylo poprvé očkováno 85 % dospělých a více než 60 % podruhé. Z číselných údajů je patrné, že vysoká míra infekce v současnosti nevede automaticky k vysokému počtu vážně nemocných a umírajících a vidíme, že jsme na cestě návratu k normálu," řekl Johnson.

Londýn připravil již pro současná jednání celý balíček nabídek na posílení partnerství s Berlínem. Jedním z těchto nástrojů zahraniční politiky bylo i pozvání Merkelové na odpolední čaj s královnou na hrad Windsor. Thomas Matussek, bývalý německý velvyslanec v Londýně, říká, že toto setkání Merkelové a Johnsona bylo mnohem víc než jen o párcích a vakcínách: Jde o budoucí vztahy. Británie byla v EU často naším nejbližším spojencem, například v oblasti finanční kontroly, boje proti byrokracii a přílišnému centralismu. Nyní vznikla mezera a je otázkou, jak ji zaplníme.

Nejen v Německu, ale i v zahraničí sdělovací prostředky se ohlíží za poslední návštěvou kancléřky Merkelové v čele vlády ve Spojeném království. Italský deník CORRIERE DELLA SERA napsal, že „navzdory několika nedávným nepřátelským postojům Merkelové vůči Spojenému království, od otázky finále mistrovství Evropy ve Wembley až po pokus o zavedení celoevropské karantény pro britské cestující, bylo učiněno vše pro vytvoření pozitivní atmosféry. Nyní byl vytvořen rámec pro užší vztahy mezi Londýnem a Berlínem po brexitu. Obě vlády se sejdou na společném jednání podle francouzsko-německého modelu a podepsaly prohlášení o zahraniční a bezpečnostní politice.

„Je to pokus premiéra Johnsona vybudovat bilaterální vztahy s klíčovými státy EU, aby obešel přetrvávající potíže ve vztazích s Bruselem," analyzuje milánský deník. Vztahy mezi Spojeným královstvím a Německem budou mít i nadále velký význam, ať už bude u moci kdokoli, říká britský INDEPENDENT. „Německo bude vždy stavět integritu EU a jejího jednotného trhu téměř nade vše. Existuje však mnoho oblastí, kde je EU méně důležitá. A právě v těchto oblastech by se spolupráce Británie s Německem a Francií mohla skutečně prohloubit. Tyto tři země se shodují v řadě mezinárodních otázek, jako je dohoda o íránském jaderném programu, skupiny G7 a G20, změna klimatu, mírový proces na Blízkém východě a nesouhlas s nedodržováním lidských práv Ujgurů a obyvatel Hongkongu ze strany Číny. Do jisté míry panuje shoda i v tom, jak se vypořádat s Ruskem Vladimíra Putina," píše prestižní londýnský list.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty