Richard Seemann: Strana Levice vyhrála přesvědčivě v Durynsku

29.10.2019 7:35

Strana Levice, vedená dosavadním ministerským předsedou zemské vlády Bodo Ramelowem, vyhrála parlamentní volby ve Svobodném státě Durynském. Získala téměř třetinu hlasů z 1,7 milionů zapsaných voličů a tím 29 mandátů z 91 v zemském sněmu.

Richard Seemann: Strana Levice vyhrála přesvědčivě v Durynsku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Německé spolkové republiky

Jeho vláda sestavená spolu se sociálními demokraty, kteří ztratili třetinu hlasů s pouhými 8 mandáty a stranou Zelených s pěti, však nezískala potřebnou dosavadní většinu. Zatím co krajně pravicová alternativa pro Německo AfD, která zdvojnásobila počet svých voličů a získala téměř čtvrtinu všech hlasů se umístila na druhém místě s 22 mandáty. Křesťanští demokraté po značné ztrátě získali pětinu hlasů a skončili až na třetím místě s 21 mandáty. Svou pozici získali nazpět liberální Svobodní FDP, když se jim podařilo dosáhnout těsně jako Zelení nutnou pětiprocentní hranici vstupu do sněmu a získali též 5 mandátů.

Na základě z toho plynoucí rozdělení poslaneckých míst bude však utvoření nové zemské vlády komplikovanou záležitostí. Bezesporu bude pověřen sestavením nové vlády dosavadní premiér Ramelow, ale ke koalici nestačí jako doposud sociální demokraté a Zelení když ani FDP nebo CDU nechtějí být zatím s Levicí jejími členy. AfD pak není stranou s kterou by někdo chtěl vůbec spolupracovat. Mementem pro celoněmeckou politickou scénou však je, že v letošních zemských volbách v Sasku ztrojnásobila AfD počet svých voličů a v Braniborsku a nyní v Durynsku zdvojnásobila. Značný počet nových voličů zřejmě získala proto, že se zde dostavili v neobvyklém počtu k volebním urnám, kdy oproti roku 2014 se zvýšila jejich účast z 52,7 na 65,5 procent.

Vzniklá patová situace, kdy dosavadní koaliční vláda nedosáhla nadpoloviční většiny poslanců především je zaviněna klesající podporou sociálních demokratů. Odráží se to i v tom, že po odstoupení Andrey Nahlesové bude potvrzovat nového předsedu až na prosincovém sjezdu strany , který vyjde z celostranického hlasování. Jak ukázalo první kolo zveřejněné těsně před durynskými volbami skončilo nerozhodně, kdy dua vicekancléř Olaf Scholz a generální tajemnice Klara Geywitzová a představitelé dua levého křídla Norbert Walter-Borjans a Saskia Eskonová, kteří usilují o nejvyšší stranické funkce obdržela jen necelou pětinu hlasů. Nyní se bude konat další kolo, kdy vítězné duo musí získat nadpoloviční počet hlasů.

Optimismus vyvolala informace, že se osm týdnů po volbách v Braniborsku povedlo vyjednat tak zvanou Kenijskou koalici (podle barev její vlajky) sociální a křesťanských demokratů se Zelenými. Předsedou vlády bude sociální demokrat Dietmar Woidke. V neděli se konaly i volby některých vrchních starostů, kdy sociální demokraté ztratili po sedmdesáti letech jeho místo v Hannoveru a získali v Kielu.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…